Wethouder Judith Sargentini heeft bij Kinderboerderij De Goudse Hofsteden de eerste fijnstofmeter van de gemeente in gebruik genomen. Het is de eerste van 27 meters die verspreid over de stad continu de concentratie fijnstof gaan meten. Samen met de meters van het burgerinitiatief ‘Gouda Meet’ ontstaat zo een netwerk dat inzicht geeft in de Goudse luchtkwaliteit.
“Iedereen verdient een schone lucht. Dat is belangrijk voor onze gezondheid. Als mensen ongezonde lucht inademen kunnen ze ziek worden, ze leven vaak korter en mensen met longziekten zoals astma krijgen extra veel last”, licht Sargentini toe.
De luchtkwaliteit in Gouda is de afgelopen 10 jaar verbeterd volgens berekeningen van het RIVM, maar voldoet nog niet aan alle gezondheidsnormen. “Door goed te meten krijgen we inzicht in de meest vervuilde locaties in onze stad. Dat helpt ons bij onze aanpak om de luchtkwaliteit verder te verbeteren”, vervolgt Sargentini.
Luchtkwaliteit verbeteren
Gouda heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Dat betekent dat de gemeente meedoet aan de landelijke doelstelling de gezondheidsschade voor 2030 met 50% te verminderen. Sargentini: “We doen in Gouda al veel om de luchtkwaliteit te verbeteren. We stimuleren meer wandelen en fietsen, we hebben een zero-emissiezone ingesteld en bieden walstroom voor recreatievaart. Ook verlagen we op steeds meer wegen de snelheid en helpen we onze inwoners hun woning gasvrij te maken. In de toekomst willen we nog vooruitgang boeken op de thema’s houtstook en vuurwerk.”
Meedoen met een eigen fijnstofmeter
Bij de metingen werkt de gemeente samen met ‘Gouda Meet’ en Weerclub Gouda. Door de fijnstofconcentratie te koppelen aan de windkracht en windrichting komt er een goed beeld van de verspreiding van fijnstof. Inwoners, instellingen en bedrijven kunnen ook meedoen door zelf een fijnstofmeter aan te vragen en te installeren. Belangstellenden kunnen daarvoor contact opnemen met de gemeente via [email protected].
De resultaten van de Goudse metingen zijn live te volgen op samenmeten.nl. De meetresultaten worden ook gedeeld met de landelijke database van de RIVM. De meters blijven 3 jaar hangen en de resultaten worden jaarlijks gerapporteerd.