Mondkapjes eindigen als zwerfkapjes in heg GHZ

20 October 2020, 19:45 uur
Lokaal
mainImage
Marco de Haas

Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. Als voorbeeld: wie het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda bezoekt krijgt een mondkapje. Bezoekers zijn verplicht deze te dragen. Wie het ziekenhuis verlaat, wil er blijkbaar snel vanaf. En wacht niet op een beschikbare prullenbak, maar gooit de zwerfkapjes over de reling bij de hoofdingang in de heg bij het Groene Hart Ziekenhuis. Zo constateerde Marco de Haas van Gouda Schoon Heel en Veilig.

De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van 'zwerfkapjes' met de mondkapjesplicht in aantocht alleen maar groter wordt.

"Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje", aldus directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon dat dinsdag samen met de Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje is gestart.

Niet alleen vervuilen op straat achtergelaten mondkapjes het milieu, er is ook een risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. "Wanneer bijvoorbeeld kinderen het kapje nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden", zegt Van Zutphen.