Mijn grote broer in Filmhuis Gouda

3 June 2023, 11:25 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Een familie moet de zelfdoding van hun oudste zoon verwerken. Wat dreef de ogenschijnlijk relaxte en gelukkige Arie tot deze daad? Twee jaar lang volgen we jongere broer Gijs, moeder Denise en vader Arjan terwijl ze hun wanhoop proberen om te vormen in betekenis. De film is vanmiddag om 15:00 uur te zien in Filmhuis Gouda.

Als broers dacht ik dat de band zo diep was dat hij me alles zou vertellen.’ Gijs is overmand door zelftwijfel nadat zijn oudere broer Arie zich op 22-jarige leeftijd van het leven heeft beroofd. Aanvankelijk is Aries daad een compleet mysterie voor de familie. Uit privéfilmpjes en de kleine clips die Arie maakte aan boord van het containerschip waar hij werkte, rijst het beeld van een vrolijke, creatieve jongen en van een liefdevolle, steunende band tussen de broers.

Maar dan vindt vader Arjan een document op Aries harde schijf getiteld ‘Twijfels’. Het bevat zijn gedachten tijdens de laatste perioden van zijn leven, en zijn uiteindelijke afscheidsbrief aan de familie. Voor hen is dit het begin van een pijnlijk proces om Arie te begrijpen, en uiteindelijk om te helen. Aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven.