Gouds Dagblad | Meindert Stolk beëdigd tot gedeputeerde Zuid-Holland
mainImage

Meindert Stolk beëdigd tot gedeputeerde Zuid-Holland

8 april 2021, 11:45 uur
Lokaal

Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft Meindert Stolk beëdigd tot gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Hij deed dat na instemming van Provinciale Staten met de voordracht van Stolk. Stolk gaat aan de slag met de portefeuille Economie en Innovatie, Land- en Tuinbouw en Gezond en Veilig. Hij volgt hiermee Adri Bom-Lemstra op, waarvan afgelopen maand bekend werd dat zij de voorzitter wordt van Glastuinbouw Nederland. Provinciale Staten stemde woensdag in met de voordracht.

Stolk is sinds 2015 lid van Provinciale Staten en voorzitter van de CDA-Statenfractie in Zuid-Holland. Daarvoor heeft hij diverse functies binnen het CDA mogen vervullen, waaronder 16 jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Wassenaar en directeur van het CDA-partijbureau. Sinds 2011 werkt hij als zelfstandig communicatie- en public affairs adviseur en ondersteunt hij bedrijven en organisaties bij hun belangenbehartiging.

“Zuid-Holland is een prachtige provincie met een enorme diversiteit”, aldus Stolk. “Van de bedrijvigheid en cultuurvoorzieningen in de grote steden, tot de prachtige weidse natuur van de Waarden, de eilanden en de vele waterrijke gebieden. Een provincie waar ik mij als Statenlid al 6 jaar hard voor maak. Dat ik nu ben voorgedragen als gedeputeerde, vind ik buitengewoon eervol.” In de portefeuille van Stolk komt onder andere Economie, Land- en Tuinbouw en Gezond en Veilig.

Stolk ziet ernaar uit om werk te maken van een sterk en toekomstbestendig Zuid-Holland. “Ik ken de provincie als ontzettend veelzijdig. Ook in mijn portefeuille komt dat tot uiting. Van het kenmerkende platteland, campussen in de stad tot industrie in de haven. Grote vraagstukken komen hier samen; hoe zorgen we voor een gezonde leefomgeving, een houdbaar voedselsysteem en kunnen we de omslag maken naar een circulaire economie? Juist die veelzijdigheid biedt kansen dit soort vraagstukken aan te pakken. Daar ga ik graag mee aan de slag.”

Commissaris van de Koning Jaap Smit ziet uit naar de samenwerking. “Na 6 jaar als Statenlid heeft Meindert Stolk een goed beeld van wat er speelt in onze provincie, waar kansen liggen en met wie je die samen kunt verzilveren. Er ligt een mooie en belangrijke taak, want Zuid-Holland staat voor grote uitdagingen. Ik zie ernaar uit Meindert te verwelkomen en hier samen met de rest van het college de schouders onder te zetten.”

Met de beëdiging van Stolk, zal zijn zetel in Provinciale Staten overgenomen worden door melkveehouder Jaco Kastelein uit Bodegraven. Kastelein was aan het einde van de vorige Statenperiode ook al kort Statenlid. Hij nam toen het stokje over van Paul Rijken, die na de herindelingsverkiezingen van november 2018 koos voor een positie als raadslid namens het CDA in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Daarvoor is Kastelein tot 2014 actief geweest in de gemeenteraad van Bodegraven, waar hij zich heeft ingezet voor een eerlijke economie voor boeren en het MKB, voor betaalbare duurzaamheid en de directe leefbaarheid van de omgeving.

Nu de nieuwe CDA-Statenfractie compleet is, zal de rolverdeling binnen de fractie komende week verder ingevuld worden.