Marieke en Jan Hartman zijn terug met table d’hôtes 

8 October 2020, 14:01 uur
Lokaal
mainImage
Restaurant Jean Marie

Na 29 jaar deden chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman met ingang van 1 september afstand van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad. Restaurant Jean Marie stopt en is verkocht. Marieke en Jan gaan hun dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean.  

Corona gooit nu evenwel roet in het eten en in de p(l)annen van Marieke en Jan. In afwachting van de ontwikkelingen keren ze weer terug op hun oude stek waar ze van donderdag tot en met zaterdag een heuse Franse table d’hôtes houden. Dit onder de naam Table Marie Jean. 

Marieke en Jan zitten derhalve - op z’n goed Frans geschreven - in een 'impasse'. De twee zouden vertrekken naar Zuid-Frankrijk om daar een B&B te beginnen, maar door corona is weggaan voor de eigenaars van restaurant Jean Marie geen optie. Dus is het duo voor drie dagen per week begonnen met een huiskamerrestaurant, wat in Frankrijk een table d’hôtes heet.

“Omdat we in Nederland ook met de coronamaatregelen te maken hebben, is in de grote zaal van ons restaurant een gezellige vierkante tafel ingeruimd voor de Table Marie Jean!”, zo vertellen de twee. “Daar serveren we samen een vers bereid drie gangen diner met een glas cava, amuse en een kopje koffie voor de vrienden prijs van €27,50 per persoon. Een ieder kan bij ons aan tafel aanschuiven. En ja, na het koken en het voorbereiden eten wij samen gezellig met de groep mee!“ 

Eigenlijk hadden de twee nu in Frankrijk rondgereisd en gebivakkeerd om te zoeken naar een mooi maison. Dat loopt dus even anders. Het is onzeker hoe de voorgenomen plannen zich gaan ontvouwen. Een mooie tussenoplossing is derhalve een pop up table d’hôtes. ,,Ja, zo kunnen we alvast wat ‘oefenen’. Want dat is ons idee in Frankrijk: een chambre d’hôtes met een table d’hôtes. Dat betekent een dagvers menu en wij zitten mee aan tafel.” 

De afgelopen week was de primeur en een leuke ervaring. Voor zowel Marieke en Jan als voor de gasten. “Er werd gezellig gekletst. En vooraf en tussen de bedrijven door mochten de gasten meekijken in de keuken. Voor ons is het ook anders: onze rol op de achtergrond verandert naar meezitten aan tafel. Jan staat normaal in de keuken. Dan maakt hij als hij klaar was wel even een rondje, maar nu is er veel meer tijd om te kletsen. En dat gebeurde uitgebreid. Onze plannen kwamen aan bod, maar ook de rest van het leven, vakantieverhalen. Het was voor ons wel spannend: hoe zullen onze gasten reageren? Maar het was geslaagd. En zeker voor herhaling vatbaar.” 

De komende weken gaan Marieke en Jan op herhaling. In afwachting op wat komen gaat. Vanavond, vrijdag en zaterdag maken en serveren Jan en Marieke snoekbaars, wilde eend en tarte tatin.

Wil je erbij zijn en een heuse Franse table d’hôtes meemaken en aan den lijve ondervinden? Neem dan contact op met Marieke of Jan. 

Restaurant Jean Marie
Oudebrugweg 4
2808 NP Gouda
0182-516262
[email protected]
www.jean-marie.nl
www.marie-jean.nl
www.marie-jean.fr
https://www.facebook.com/restaurantjeanmarie/