Op maandag 12 mei geven Lianne Biemond en Teus den Otter in sociëteit Concordia een lezing over Edith Beek en Joods Gouda. De lezing - die georganiseerd wordt door de historische vereniging Die Goude - begint om 20:00 u. en is vrij toegankelijk.
Edith Beek is misschien het symbool van ‘80 Jaar Vrijheid’ in Gouda. Een schrijnend symbool. Als enige van het gezin van de Joodse huisarts Beek overleefde zij de gruwelen van de nazi’s niet. Het verhaal over Edith is niet nieuw. In 2011 werd er een Stolperstein geplaatst voor haar huis aan de Lange Tiendeweg, waarbij Soesja Citroen over haar lot vertelde. Tien jaar later verscheen ‘Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek’ dat Paul Beek over Edith schreef. Daarna is het onderzoek naar haar leven verdiept en hebben die gegevens vorm gekregen. Op 20 februari jl. opende in Museum Gouda de tentoonstelling ‘Edith, een gewoon Gouds meisje’. Tegelijk verscheen van de hand van Lianne Biemond: “Mijn naam is Edith’, een boek met nieuwe gegevens, primair gericht op kinderen.
Lianne Biemond startte de zoektocht naar het leven van Edith Beek bij het huis aan de Lange Tiendeweg, waar nu een Stolperstein ligt. Van daar volgde zij haar eenzame spoor. Als 8-jarig meisje werd Edith, gescheiden van haar ouders en broer Johan, ondergebracht bij de remonstrantse predikante Abelia Günther in Zwammerdam. Na een relatief rustige periode werd Edith verraden en opgepakt. Tijdens het onderzoeks- en schrijfproces vond Lianne nieuw materiaal dat door de familie van broer Johan ter beschikking werd gesteld. Dit materiaal geeft niet alleen een ontroerende inkijk in het leven van dit jonge oorlogsslachtoffer, maar ook in dat van dominee Günther die op respectvolle manier met haar en haar ouders omging. Ediths verhaal is zo compleet mogelijk verwoord in ‘Mijn naam is Edith’, maar er zijn nog vragen en ‘open eindjes’. Graag wil Lianne die ook bij de leden van Die Goude voor het voetlicht brengen in de hoop met elkaar een stapje verder te komen.
Vooraf zal Teus den Otter een korte inleiding houden over Joods Gouda. Hij doet dat aan de hand van het boekje ‘De Joden in Gouda’ van de Stichting Gouds Metaheerhuis.
Lianne Biemond en haar man Teun zijn ouders en grootouders van een groot gezin. Daarnaast zijn ze pleegouders. Lianne is werkzaam in een verzorgingshuis. Verder is zij kinderboekenschrijfster. Teus den Otter is onder meer lid van het gemeentelijk adviesplatform Gouda Inclusief, dat tot doel heeft te komen tot meer sociale cohesie en minder verdeeldheid in onze Goudse samenleving.