Let op! Week van de Duurzaamheid in Gouda

12 October 2022, 12:19 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Deze week is het de Week van de Duurzaamheid in Gouda. Er valt veel onder het woord duurzaam: aardgasvrije huizen, schoon vervoer, maar ook hoe we met afval omgaan, de stad groener maken of hoe we extreem veel water opvangen.

Een aantal voorbeelden van wat er in Gouda gebeurt:

De gemeente bouwt samen met Cyclus het Ecopark, een nieuwe milieustraat waar bedrijfjes werken vanuit recycling. Oude producten worden op deze manier grondstof voor iets nieuws.
Binnenkort wordt een fietspad geopend dat gemaakt is van recycled plastic.
Samen met ondernemers werken we hard aan een schone manier van vervoeren.
Gemeentelijke gebouwen zijn of worden goed geïsoleerd en energiezuinig.
Op de koffiedrab uit het Huis van de Stad worden oesterzwammen gekweekt.
Vanwege de klimaatadaptatie kan water worden opgeslagen onder de grond, bij extreme regenbuien, zoals onder het stationsplein en het ONA-voetbalveld.
Er zijn al 400 Groen-moet-je-doenprojecten in de stad: inwoners vervangen gemeentegroen door verschillende soorten planten en bloemen en onderhouden dit.
In het voorjaar worden veel geveltuinen aangelegd na het openbreken van de straat voor de riolering.
We maaien alle bermen in de stad maar 2x per jaar en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Hierdoor komen er meer insecten en vogels.
Daarnaast zijn er veel enthousiaste inwoners en ondernemers die actief zijn met allerlei duurzame projecten. Op de website van Maak Gouda Duurzaam komen al die acties en ideeën samen, niet alleen tijdens de Week van de Duurzaamheid, maar het hele jaar door.