Geen knallend vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar het geluid van kerkklokken om middernacht. De beheerder van de Sint Janstoren heeft bevestigd dat op donderdag 31 december de kerklokken luiden als alternatief voor het vuurwerk en als teken van eenheid en verbondenheid. "Vanavond om 00u01 luidt het vier gelui van de Sint Janstoren het jaar 2021 in. Op kerkklokken gegoten door Hendrick Wegwaert op het bolwerk in Gouda in 1605. Met dank aan koster Jan IJkelenstam."! Daarmee geeft de stichting Goudse Sint-Jan gehoor aan de oproep van het CDA.
Morgenavond om 12 uur luid het 4 gelui van de Sint Janstoren gegoten door Hendrick Wegwaert op het bolwerk in Gouda in 1605 het jaar 2021 in. Met dank aan koster @ijkelenstam_jan! https://t.co/xSxGo71rO2
— SintJanstorenGouda (@SintJanstorenGo) December 30, 2020
"Ik vind het een heel sympathiek gebaar. We hebben toch al een heel bijzonder oud en nieuw”, aldus een woordvoerder van de stichting. Volgens de stichting is het een klein gebaar, maar het is tenminste iets in deze tijd.
Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudejaarsnacht om 00.00 uur de kerkklokken te laten klinken. Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken, maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alléén de oudejaarsnacht moeten doormaken. Niet alleen!”
De oproep kan alvast op steun rekenen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. “Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen”, schrijft hij op Twitter.
Bij de Goudse Sint Janskerk zijn ze zeker van plan gehoor te geven aan de oproep. Dit omdat deze actie voor verbinding kan zorgen. Tijdens de eerste lockdown werd de klok van de Sint-Janskerk om die reden elke woensdagavond geluid. Ter bemoediging en ter verbinding. Dat werd zeer gewaardeerd.
En die verbinding hebben we volgens socioloog Beate Volker hard nodig. Alles wat dat gevoel kan versterken, is volgens haar goed. "Als we terugdenken aan de eerste lockdown stonden we meerdere keren te klappen. Nu hebben nog steeds veel mensen steun nodig. We staan er steeds meer alleen voor."
Dat komt voor een deel doordat we in onze eigen bubbel leven. "Je ziet de ander niet meer, je ervaart het niet meer. Het gaat dus echt niet goed met de cohesie."
Kerkklokken zijn volgens Volker een goed middel om meer verbinding te creëren. "Veel mensen hebben niks met godsdienst en religie, maar een kerkklok is boven elke religie verheven. Dus dat kan heel veel steun bieden", aldus de socioloog.
"Ik vind het heel mooi als er iets gedaan wordt, als teken van saamhorigheid, maar ook als teken van: we gaan verder. Een nieuw jaar, laten we hopen dat we hieruit komen."
Dat gevoel kun je nog meer versterken door zelf iets te doen, zoals klappen of zelf een bel luiden, al wordt dan ook de beleving heel anders. "Een moment van stilte en alleen de klokken horen is juist mooi vind ik, je richt de aandacht even naar buiten en je luistert. Een moment van bezinning: laten we vooruit kijken."