Kom je ook naar de duurzame markt in de Sint-Janskerk Gouda?

4 September 2023, 13:28 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk. Verwonder je over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Zo’n 40 organisaties staan klaar met heel veel praktische informatie. Laat je inspireren om te verduurzamen, te vergroenen en je huis en tuin te beschermen tegen klimaatverandering.

Antwoord op veel vragen
Op de duurzame markt krijg je antwoord op tal van vragen: Waarop kun je letten bij de aankoop van een huis? Hoe isoleer je je woning en bespaar je energie? Hoe bescherm je je tuin tegen het veranderende klimaat? Hoe leg je een groen dak aan? Hoe werkt een regenton? Wat zijn alternatieve vormen van warmte? Makelaars, energiecoaches, tuinambassadeurs en anderen helpen je verder.
Vintage kleding, hergebruikte artikelen én lekker eten

Daarnaast is er vintage kleding te koop. Repaircafé’s en anderen laten zien hoe producten een tweede ronde mee kunnen. En natuurlijk kun je genieten van lekkere vegetarische of veganistische hapjes en drankjes. Neem gerust je kinderen mee, ook voor hen zijn er leuke activiteiten. Maar ook humor, een enorme lading (groene) energie en een sprankje hoop

Het festival ‘de Verwondering’ vindt in ditzelfde weekend plaats. Hierbij zijn meerdere acts over verduurzamen te zien. ‘Piepschuim’ treedt op tijdens de duurzame markt in de Sint-Janskerk. Hun act staat garant voor humor, een enorme lading (groene) energie en een sprankje hoop.

Maar waarom?
Isoleren, waterzijdig inregelen, zonnepanelen plaatsen, tochtstrips aanleggen, korter douchen of het groener maken van je tuin. Het is nog maar een kleine greep uit de manieren om energiezuiniger en duurzaam te leven. Maar waarom eigenlijk? Een terechte vraag.

Aardgasvrij in 2040
Vanaf 2040 wil de gemeente Gouda CO2 neutraal en aardgasvrij zijn. We willen dan alleen nog maar gebruik maken van duurzaam opgewekte energie (van een bron die niet op gaat) en energie die geen CO2 uit stoot. Dat is ook nog eens beter voor de luchtkwaliteit en het milieu. Zo dragen we samen bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De voordelen voor jou
Hoewel 2040 nog ver aanvoelt, willen we nu al nadenken over manieren om ons voor te bereiden op Gouda aardgasvrij. Niet alleen voor de aarde levert dit voordeel op. Ook voor jezelf is het gunstig. Energie die je bespaart, hoef je namelijk niet op te wekken. Daardoor bespaar je kosten. Ook kan het ontzettend prettig zijn om in een goed geïsoleerd pand te wonen of te werken. Het houdt warmte binnen, gaat tocht tegen en verbetert de vochtregulatie. Zo creëer je een fijn klimaat in huis.

Maak Gouda energiezuinig!
De gemeente Gouda pakt verduurzaming actief op volgens het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid Gouda. Dit programma daagt maatschappelijke partners, inwoners bedrijven en de gemeente zelf uit om aan de slag te gaan. Om deze ambitie te halen moeten we echt samenwerken. En samenwerken kan al. Vraag bijvoorbeeld een energieadvies aan van één van onze Goudse energiecoaches, sluit je aan bij een bewoners coöperatie, ga samen met anderen uit de straat isoleren, koop gezamenlijk zonnepanelen een warmtepomp of maak de straat groener.