Gouda is wereldwijd bekend om zijn kaas. Een product dat al eeuwenlang symbool staat voor vakmanschap, kwaliteit en internationale handel. Gistermiddag werd een betekenisvol nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dit verhaal: de lancering van de Marrokaas. ''Een initiatief dat traditie en innovatie samenbrengt, en dat past bij de identiteit van onze stad'', aldus wethouder Thierry van Vugt.
In de jaren zestig en zeventig kwamen veel Marokkaanse arbeidsmigranten naar Nederland, ook naar Gouda. Zij werkten in fabrieken, de bouw, en de voedingsmiddelenindustrie. Hun bijdrage aan de lokale economie en samenleving is groot geweest. Niet alleen als arbeidskrachten, maar ook als vaders, moeders, ondernemers en verenigingsmensen. De Goudse (regionale) kaasindustrie heeft mede kunnen draaien dankzij deze inzet. Dat verdient erkenning en waardering.
De Marrokaas is een uitdrukking van culturele verbinding. Een kaas die de smaken van Marokko en Nederland samenbrengt. Daarmee staat het initiatief symbool voor wat Gouda wil zijn: een stad waarin verschillen niet verdelen, maar juist verrijken. Een stad waarin identiteit en inclusie hand in hand gaan. Waar ruimte is voor nieuwe verhalen, nieuwe smaken, en nieuwe perspectieven.
De Marrokaas wordt kleinschalig geproduceerd bij de ambachtelijke Kaasboerderij De Twee Hoeven en is verkrijgbaar bij onder andere De Goudse Waag en enkele lokale speciaalzaken. Daarmee is het niet alleen een cultureel, maar ook een economisch Gouds product – geworteld in onze stad en gemaakt voor onze inwoners.
''De Marrokaas is een tastbare uiting van hoe samenwerking tussen gemeenschappen leidt tot iets nieuws, iets eigens, iets Gouds. Mooi om deze nieuwe kaas dus te proeven, maar zeker ook het verhaal erachter te leren kennen. Als we blijven investeren in samenwerking en innovatie, dan blijft Gouda niet alleen een stad van smaak, maar ook van verbinding'', benadrukt wethouder Thierry van Vugt..
Mooi dat Khalid Boutachekourt en Jan Haan hardnekkig door zijn gegaan om hun initiatief van de grond te brengen. Een goede kaas moet even rijpen! De Marokkaas kunt u nu proeven bij de Goudse Waag.