Klokken Sint Jan geven verschillende tijden aan

2 September 2020, 10:24 uur
Lokaal
mainImage

De klokken van de Sint Janskerk gaven de afgelopen dagen weer verschillende tijden aan. Onafhankelijk van elkaar, maar ook ten opzichte van het Stadhuis. Welke tijd is de juiste en moeten we aanhouden? Wie/wat is er echt bij de tijd?

"De kerk loopt een kwartier voor op het stadhuis", zo signaleerde Gouwenaar Aytun Çaka.

"Het is nog iets gekker: als je een rondje om de kerk loopt, ga je door verschillende tijdzones", zo reageert Jaap van Rijn van de Sint Janskerk. "De klokken op de toren geven verschillende tijden aan. De Gemeente Gouda⁩ is eigenaar en beheerder van dit deel van de toren: ik zal het doorgeven..."

"Dat is inderdaad niet heel handig! Ik heb het aan mijn collega doorgegeven, zodat de klokken weer gelijk worden gezet", aldus een woordvoerder van de Gemeente Gouda.

Wijzers gelijk gezet
Inmiddels zijn de wijzers van alle klokken van de Sint Jan weer gelijk gezet, zodat de kerktoren weer bij de tijd is.

De Nederlandse klokkenmaker Koninklijke Eijsbouts in Asten heeft het uurwerk van de Sint-Janstoren in onderhoud voor de gemeente Gouda. Het bedrijf heeft in opdracht van de gemeente Gouda de klok dan ook onder handen genomen en onderzoekt wat de storing heeft veroorzaakt.

De wijzers aan de noordzijde (de kant van de Markt) van de toren liepen zo’n twintig minuten voor. De wijzerplaten worden onafhankelijk van elkaar aangedreven door een combinatie van mechaniek en elektronica. De wijzers aan de west- en noordzijde zijn het meest storingsgevoelig omdat die meer wind en regen vangen, volgens de gemeente. Vaak waait de wind in Nederland immers uit het zuidwesten.

Zeker met de hevige zomerstormen van de afgelopen weken, kon je er op wachten. Om in de terminologie te blijven: je kon de klok erop gelijkzetten dat dit weer zou gebeuren. Het is niet de eerste keer dat het fout is gegaan, het zal zeker ook niet de laatste keer zijn...