Het team De klimaatjes van GSG Leo Vroman heeft de wedstrijd Duurzame Stad 2021 gewonnen. Het team presenteerde een kleurrijk plan voor de Slagenbuurt. Met veel meer water, natuurlijke oevers en gevarieerde plantengroei en gezamenlijke moestuintjes. Meer dan 100 leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda gingen aan de slag met de opdracht: ontwerp een duurzame stad. Dit waren: GSG Leo Vroman, Carmelcollege, locatie Antonius en het Coornhert Gymnasium. De gemeente wil jongeren op deze manier betrekken bij de verduurzaming.
Is jouw duurzame wijk toekomstbestendig?
Tijdens Duurzame Stad ontwierpen jongeren van verschillende middelbare scholen een duurzame wijk in de stad of het dorp waar ze wonen. Voor werkelijke uitdagingen van de gemeente bedachten leerlingen creatieve en innovatieve oplossingen. Van duurzaam bouwen tot biodiversiteit en van circulaire economie tot samenwerken: alle thema’s zijn onmisbaar in de duurzame stad van de toekomst. Dit jaar was er speciale aandacht voor de verkenningsbuurten in Gouda waar de gemeente bekijkt of en hoe deze als eerste aardgasvrij kunnen worden. De leerlingen kwamen met innovatieve ideeën zoals 3D-geprinte woningen, woningen op palen in het water en warmte uit de Reeuwijkse Plassen.
Hulplijnen
De leerlingen kregen eerst een spoedcursus duurzaamheid en konden overleggen met enkele duurzaamheidsexperts die de eerste schetsontwerpen bekeken en tips en advies gaven over verbeterpunten. De deskundige jury, bestond uit: Tom Schilperoort van de wateralliantie, Rick van Keulen van staatsbosbeheer, energiecoach en lid energie coöperatie Evert Hasselaar, medewerker duurzaamheid Debbie Brenkman en Linda Boot, directeur van Cyclus. De jury stond onder leiding van wethouder Hilde Niezen.
Finale
In een spetterende finale heeft het team De klimaatjes van GSG Leo Vroman gewonnen!. Het team heeft een kleurrijk plan gepresenteerd voor de Slagenbuurt. In deze buurt werd veel meer water toegevoegd, natuurlijke oevers zorgden voor gevarieerde plantengroei, gezamenlijke moestuintjes voor meer sociaal contact, zelfs op groene daken. Natuurlijk werden alle daken ook vol gelegd met zonnepanelen en werd meer gedaan met aquathermie uit de omgeving.
Interessant was het meenemen van kinderen op scholen in het onderwerp duurzaamheid, in de hoop dat deze kinderen hun ouders zouden motiveren. Het winnende team: Annette, Farah, Evana, Froukje, Jinke en Loïs wist uiteindelijk te winnen. Met name vanwege de aandacht voor het betrekken van scholen en jonge mensen in de wijk. Het team ontvangt als prijs een doorgeefboek van Jelmer Mommers “Hoe gaan we dit uitleggen”? en elke deelnemer aan het team ontvangt een cadeaubon voor de winkels in de Fair Trade Straat de Lange Groenendaal.