In Gouda zijn er klachten over het leerlingenvervoer. De ritten zijn voor de kinderen te lang, de chauffeurs wisselen te vaak, de situatie in de bus is voor leerlingen vaak onveilig en stressvol, er zou zelfs fysiek geweld voorkomen en de klachtafhandeling is onvoldoende. Dit blijkt uit een rapport van Ouders en Onderwijs, over de kwaliteit van leerlingenvervoer.
Bovenstaande knelpunten leiden vaak tot situaties waarin kinderen overprikkeld en vermoeid thuiskomen na een schooldag en lange rit, wat een negatieve invloed heeft op sociale contacten en de mogelijkheid om deel te nemen aan naschoolse activiteiten.
De fractie van D66 heeft hier in de persoon van Frank de Pont de volgende vragen aan het college van B en W over gesteld:
Herkent het college deze signalen?
In hoeveel gevallen zitten kinderen langer dan 45 minuten in de bus? En wat is de reisafstand in die gevallen?
Zijn er bij het college klachten binnengekomen in het afgelopen jaar over het leerlingenvervoer?
Hoe duidt de portefuillehouder deze informatie?
Overweegt het college op basis van deze informatie en duiding (aanvullende) afspraken te maken met de vervoerder over maximale reistijden? Zo ja, welke afspraken?
Pesten en fysiek
Wat betreft de de leerlingen onderling. Pesten en fysiek geweld in het busje worden regelmatig door ouders benoemd. Het college heeft het advies van de GCR overgenomen om de inzet van vrijwilligers te onderzoeken om de chauffeur tijdens de rit te ontlasten. De aanwezigheid van een vrijwilliger zou een positieve bijdrage kunnen leveren als het gaat om de ervaren veiligheid in de bus.
Zijn er afspraken gemaakt met de vervoerders over het borgen van de veiligheid van de leerlingen tijdens de rit? Zo ja, wat zijn deze afspraken?
In welke mate worden er vrijwilligers ingezet in het leerlingenvervoer?
Welke effecten ziet de portefuillehouder hiervan?