Kerst is voorbij, Oud & Nieuw in zicht. Hoe gaan we dat vieren? In ieder geval komt er een bubbel in huis, toch. Maar welke? Jolande Vos en I Love Food & Wine heeft het alvast voor je uitgezocht. Samen met twee andere vinologen heeft Jolande 43 bubbels getest tot € 30,-. Van Champagne en Crémant uit Frankrijk tot Spaanse Cava en vele andere mousserende wijnen uit andere landen. De topselectie hebben ze een cijfer gegeven? Benieuwd?
Champagne, Crémants en andere mousserende wijnen. Allemaal heerlijk verfrissende feestelijke wijnen die, elke keer dat je kurk eruit plopt, je meteen een feestelijk gevoel geven. En tijdens de jaarwisseling hoort dit er helemaal bij. Maar wat zijn de verschillen?
Wat is het verschil tussen een Crémant en een Champagne?
Zowel Champagne als Crémant komen uit Frankrijk. Ze worden op precies dezelfde manier gemaakt, volgens de zogenaamde methode traditionelle (dus met de tweede gisting op fles) zoals dat officieel heet. Maar de grote verschillen zitten in de regio en de gebruikte druivenrassen (cepages) waarvan ze worden gemaakt.
I love Food&wine proefde 6 Champagnes en 7 verschillende Crémants.
Lees hier meer over de smaak en de cijfers die we hebben gegeven.
Crémant : zachter en ronder
Grappig genoeg werden Crémants eerst gemaakt in Champagne. Het was de naam gebruikt voor wijnen met wat zachtere bubbels, met wat minder koolzuurdruk, namelijk 2 -tot 3 bar. Nu is het de verzamelnaam voor alle Franse mousserende wijnen die niet uit Champagne komen.
Het zijn de regio’s Bourgogne, Loire, Elzas, Bordeaux, Jura, Savoie, de Die (Rhône) en de Limoux waar ze gemaakt worden. Luxemburg mag, als het enige gebied buiten Frankrijk, ook deze naam aan zijn mousserende wijnen geven.
We proefden Crémant uit de Loire, Bourgogne en de Elzas. Lees hier welke je het beste kunt kopen…
Nederlandse bubbels in opmars
Ook in ons eigen koele Nederland maken we heel behoorlijke wijn. Dit gebeurt voornamelijk in het Zuid-Oosten. Hiervoor worden de zogenaamde nieuwe hybride rassen gebruikt. Het bijzondere van deze rassen is dat ze resistent zijn voor de druivenziektes, die het gevolg zijn van ons vochtige klimaat. De mooiste Nederlandse bubbel die we proefden is de Dame van domein Holset 2017 Brut.
Cava of Corpinnat?
Er is veel aan de hand in Cava-land. Naast een nieuwe zone structuur met beschermde geografische aanduiding presenteert Cava ook de introductie van 2 nieuwe categorieën: Cava de Guarda voor de jongste wijnen, met een minimale rijping van 9 maanden, en Cava de Guarda Superior, met een rijping van 18 maanden of langer. Cava wordt geproduceerd in 7 Spaanse zones: Catalonië, Aragon, Baskenland, Extremadura, La Rioja, Navarra en Valencia. Penedés in Catalonië is nog steeds het epicentrum van de cava productie. Daar wordt meer dan 95% van alle cava gemaakt.
Maar een paar jaar geleden zijn tien topproducenten uit Penedés uit de DO Cava gestapt, omdat zij de kwaliteit die zij niet hoog genoeg vonden. Toen onderhandelingen met de DO Cava over de afbakening van het terroir en de invoering van strengere kwaliteitsnormen tot niets leidden, werd besloten voortaan de voormalige DO Cava wijnen onder de naam Corpinnat te verkopen. Corpinnat hanteert strengere criteria dan de DO Cava. Zij gaan uit van 100% organische landbouw, eigen druiven, handmatige oogst, 90% autochtone druiven in de assemblage, en een minimale rijpingstijd van 18 maanden. Met andere woorden: de kwaliteit is hoger!
Wil je weten welke Cava of welke Corpinnat je het beste kunt kopen? Lees dan hier verder…
Ik wens jullie een mooie jaarwisseling en veel geluk en gezondheid voor 2021.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Food & Wine.
Liefs Jolande Vos
Mijn social media - links:
Facebook www.facebook.com/ILoveFoodWineNL
@ilovefoodwine www.instagram.com/ilovefoodwine/
Website: www.ilovefoodwine.nl