mainImage

Is jouw dak beschikbaar voor zonnepanelen?

9 november 2021, 19:30 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Er zijn voor ondernemers en eigenaren van bedrijfspanden verschillende mogelijkheden om te verduurzamen. Als het bedrijfsdak zich hiervoor leent, dan biedt dit een kans om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Makkelijk en aantrekkelijk, omdat alle deelnemers kunnen rekenen op volledige ontzorging, lage investeringskosten en eventueel projectfinanciering.

Zon op Bedrijvendaken is daar een voorbeeld van; een initiatief van DPG, samen met VBG en de gemeente Gouda. Wie meedoet, kan gebruik maken van subsidieregelingen, afhankelijk van de grootte van de capaciteit zonnedak en type elektrische aansluiting. Compenseer je dan alleen de elektrische consumptie van het pand, of is het dak zo groot dat jouw duurzame elektriciteitsproductie onderdeel gaat uitmaken van een verdienmodel? Investeren in Goudse Panelen is rendabel. Het rendement is hoger dan wanneer je geld stalt bij de bank!

Maar misschien vind je je maatschappelijke rol belangrijk en wil je samen met een van de Goudse Energie Coöperaties (een gedeelte) ontwikkelen zodat je samen met andere inwoners van Gouda kan deelnemen? Dit bepaalt in hoge mate welk model en welke subsidie beschikbaar is.

Eerste dak was van Croda
Het eerste dak met veel zonnepanelen was dat van de Croda-fabriek in Gouda, ruim 700 panelen in totaal. Hier konden heel wat Goudse gezinnen van profiteren die zelf geen ruimte hebben voor panelen, omdat hun dak niet gunstig ligt of omdat ze in een monument wonen. Natuurlijk zijn er meer energiemaatregelen denkbaar, maar Energiecoöperatie Goudse Panelen gelooft dat dit al een flinke stap vooruit is.

Hoeveel dakruimte is nodig?
Op een schuin dak is ongeveer 100 m2 vrije ruimte nodig en op een plat dak tenminste 200 m2 vrije ruimte.

Heb je interesse? Stuur een mail naar: [email protected]


Foto: Gemeente Gouda