Gouds Dagblad | Insectenhotel in Gouds Veenweidepark stond er nog maar net
mainImage

Insectenhotel in Gouds Veenweidepark stond er nog maar net

22 september 2021, 10:14 uur
Lokaal

Met veel energie werd onlangs door vrijwilligers van de NVWK een insectenhotel gemaakt en geplaatst in het Veenweidepark bij Stolwijkersluis. Het insectenhotel stond er nog maar twee weken. Afgelopen weekeinde bleek deze echter alweer gesloopt en in brand gestoken. "Zo jammer dat er figuren rondlopen die geen respect hebben voor de leefomstandigheden van wezentjes die uiteindelijk de basis vormen van het bestaan. Is kapotmaken dan het enige wat zij kunnen?’, aldus balende NVWK-vrijwilligers.

Maar daar bleef het niet bij. In de nacht van maandag op dinsdag was het insectenhotel wederom doelwit. "Nieuw dieptepunt vannacht. Wederom brandstichting, nu is het echt klaar. Wat is er aan de hand in het landelijk gebied? Bankjes, borden, terreinvoorzieningen; waarom moet het allemaal kapot?", twittert Maarten Breedveld van Zuid-Hollands Landschap.

In het insectenhotel aan het Veenweidepad in het Goudse Veenweidepark onstond maandagavond rond 23u00 brand. Door nog onbekende oorzaak ging het insectenhotel in de vlammen op. De hulpdiensten hadden de brand snel onder controle, maar het insectenhotel in het Veenweidepark moet als verloren worden beschouwd.

Het Veenweidepark van 14 hectare is een visitekaartje voor de Krimpenerwaard en ligt in Polder Veerstalblok tussen de Gouderakse Tiendweg en Hollandsche IJssel.

Prullenbak
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is onbekend. Brandstichting wordt uiteraard niet uitgesloten. De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard en het Zuid-Hollands Landschap zijn daar al zeker van. "Dit weekeinde werd er voor de eerste keer brand gesticht. Maandagnacht werd de klus af gemaakt, zo zie ik het. Door wie? Geen idee. Het is een afgelegen plek, onverlaten kunnen hier ongestoord hun gang gaan.” Het Zuid-Hollands Landschap, die beheerder van het Veenweidepark, en de politie tasten nog in het duister als het gaat om de brandstichters.

Zondagavond omstreeks 21u20 ontstond ook 'spontaan' brand in een hoop afval bij een prullenbak aan de Houtmansplantsoen in Gouda. Dat was aan de andere kant van de Hollandsche IJssel, hemelsbreedt 300 meter verder. De brandweer heeft de brand geblust. Tijdens het blussen van de brand kwam er veel rook vrij.

Geen nieuw insectenhotel
Er komt na de dubbele brandstichting waarschijnlijk voorlopig geen nieuw insectenhotel in het Veenweidepark tussen Gouda en Gouderak. Zo’n insectenhotel kost al gauw zeshonderd euro. Los van de vele uren vrijwilligerswerk die er in gaan zitten. Bovendien is het budget van de werkgroep voor dergelijke projecten bijna op. Bovenal zijn de initiatiefnemers bang voor een herhaling.


Foto: AS Media