Gouds Dagblad | Horeca blij met opening terrassen, maar weer is cruciaal
mainImage

Horeca blij met opening terrassen, maar weer is cruciaal

4 mei 2021, 20:30 uur
Lokaal

Goudse horecaondernemers zijn blij dat de terrassen weer open zijn, maar goed weer is cruciaal door de maatregelen. Daar valt of staat alles mee. Maar zeker in deze corona-tijden waarin de horecaondernemers het zo moeilijk hebben. Komende week wordt slecht weer verwacht, waardoor het lastig inschatten is hoeveel producten in te slaan en personeel in te plannen. Ondernemers hopen dan ook dat ze weer spoedig binnen gasten kunnen ontvangen, wanneer de cijfers het weer toelaten. 

Bijna alle Goudse horecaondernemers noemen het een feestje om weer gasten te mogen ontvangen na zes maanden sluiting. "En mensen waren ook blij om ons weer te zien", zo reageert een van hen. 

Regels
De regels worden door de gasten over het algemeen goed nageleefd. Al is het soms lastig om uit te maken of mensen tot één en hetzelfde gezin behoren. Sinds woensdag mag je met meer dan twee personen aan tafel zitten, als je maar tot hetzelfde gezin behoort. "We verwachten dat gasten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen, want ik ben natuurlijk geen politieagent."

De terrassen op de Markt in Gouda zijn ruim opgezet en de spelregels worden bij aankomst aan gasten uitgelegd. De ondernemers zijn wel benieuwd hoe het zal gaan wanneer er weer meer Duitsers, Fransen, Italianen en Belgen komen, want door de verschillen per land kan dat op een terras leiden tot onduidelijkheid.

Onrendabel terras
Voor een aantal horecaondernemers is het zeker nog geen feest: veel zaken hebben geen of een klein, onrendabel terras. Voor hen is het echt vreselijk zuur. En niet alleen voor hen, denk ook aan eigenaren met een sterrenrestaurant. Je kan op een terras toch niet de service bieden die je normaal binnen wel kan geven.

De versoepelingen blijven voor de horeca dan ook een eerste stap in de goed richting. Ze hopen dat er binnenkort weer een verruiming mogelijk is, waardoor ze ook weer gasten binnen mogen ontvangen.

Horecapersoneel
Ook wijzen ze op de grote uitloop van horecapersoneel de afgelopen maanden. Door de sluiting hebben veel mensen ander werk gezocht, waardoor straks in de zomer het heel moeilijk wordt om aan voldoende personeel te komen. Veel horecagelegendheden zijn er nu al druk mee bezig. Ze werven via verschillende kanalen personeel. Maar dat kan nog wel eens een dingetje worden in de zomer.


Foto: VVV Gouda