mainImage

Het verhaal onder en achter de grafsteen van dominee Krom

5 december 2021, 09:00 uur
Lokaal

In het Willem Vroesenpark achter de St. Jan in de Goudse binnenstad ligt de grafsteen van dominee Krom. Dit park was ooit de begraafplaats in de binnenstad. 'Belangrijke' mensen werden in de kerk begraven, zo ook de dominees. Maar dominee Krom weigerde dat en wilde begraven worden tussen zijn gewone gelovigen op het kerkhof.

In 1832 mocht begraven in kerken bij wet niet meer en hierdoor kwam het begraven in de St. Janskerk ten einde. De gemeente legde buiten de binnenstad een nieuwe begraafplaats aan.

In 1850 verkocht de St. Janskerk de begraafplaats achter de kerk aan het Vroesenhuis. De regenten daarvan besloten er een wandelpark van te maken en dat is het nu nog steeds.

Bij de verkoop werd bedongen dat de grafsteen van dominee Krom moest blijven liggen. En die ligt er nog steeds, helemaal verscholen achter in een hoekje onder struiken en voor bijna iedereen onzichtbaar.

Diverse malen gemeld ('maak die grafsteen zichtbaar!'), maar niemand doet er wat mee. Sinds afgelopen week heeft Promen Groenvoorziening het Vroesenpark flink gesnoeid en ziet: er is zo maar een gammel paadje ontstaan naar die grafsteen. Bankje iets verplaatsen, gelijk bestraten, hek om die grafsteen en bordje erbij met dit verhaal. Gouda 750! Weer een bezienswaardigheid met een leerzaam, best ontroerend en prachtig verhaal erbij!


Door: Karel Baarspul