Het testen van jonge kinderen: zo gaat dat in zijn werk?

25 March 2021, 10:15 uur
Lokaal

Wist je dat de medewerk(st)ers van de GGD extra tijd voor je kindje inplannen bij een coronatest?

En dat de GGD-ers met extra veel zorg jouw kindje testen?

Het testen van jonge kinderen: hoe gaat dat in zijn werk?

Zie het bovenstaande videofilmpje.

GGD GHOR zegt te begrijpen dat het wellicht spannend is om een kind te laten testen, of dat het kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf. Als het mogelijk is, worden kinderen ingepland op speciale kindertestlocaties.

Wanneer een kind laten testen?
Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

1. Heeft het kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft het kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van huisgenoten.

2. Is de juf, meester, pedagogisch medewerker of een kind uit de klas/groep positief getest? Dan moet het kind eigenlijk 10 dagen in quarantaine. Laat je het kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag het kind uit quarantaine.

3. Kom je kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Het advies is dan om deze kinderen zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag het kind uit quarantaine. Hierbij geldt ook weer dat het advies voor de eerste test veel minder dringend is dan bij de test op of na de vijfde dag.