mainImage

Het leven van onze Goudse kerstboom

15 januari 2022, 08:00 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Onze mooie kerstboom op de Markt, afkomstig uit het Noorse Kongsberg, is vrijdag 7 januari weer neergehaald, afgetuigd en weggehaald. Maar… niet zomaar weggegooid! Omdat duurzaamheid een belangrijk thema voor de gemeente Gouda is, hebben we al jarenlang een goede derde bestemming voor de boom.

Hoe ziet het leven van onze boom eruit? De boom staat soms aan de rand van een enorm bos of in een Kongsbergse tuin en moest sowieso gekapt worden omdat hij te groot werd. De eigenaren vinden het vaak een grote eer dat de boom een tweede leven krijgt in Gouda en door tienduizenden mensen wordt bewonderd. Of nóg meer: zo stond onlangs een foto van de boom online bij National Geographic en kreeg meer dan 200.000 views! Lees ook gouda/kerstfoto-van-stadhuis-in-gouda-gaat-de-hele-wereld-over-wat-een-sprookje

Na het kappen gaat de boom met de vaste lijnvaart naar Rotterdam en vandaar naar de Markt. De boom zet niet alleen Gouda op de kaart als middelpunt van Gouda bij Kaarslicht, maar staat ook symbool voor de duurzame relatie met zusterstad Kongsberg. Al meer dan 65 jaar onderhouden de steden vriendschapsbanden, hoe mooi en duurzaam is dat in een tijd van tal van geopolitieke spanningen. Nadat de boom het middelpunt is geweest van het grootste evenement van Gouda en daarna nog een kleine maand voor winterse sferen en een glimlach heeft gezorgd bij tal van bewonderaars, worden de kerstballen uit de boom gehaald en samen met de 15.000 LED-lichtjes opgeslagen om het jaar erop weer te gebruiken. Vervolgens wordt de boom in stukken gehakt en gaat hij naar Depot24 op Goudasfalt.

Hier krijgt de boom een derde leven, omdat het hout wordt verwerkt tot meubels en allerlei (gebruiks)voorwerpen. Als je het leuk vindt, kun je zelf ook een kaarsenstandaard of iets anders kopen gemaakt van onze boom. Brian Bunnik krijgt en verwerkt de Goudse Kerstbomen al vanaf het jaar 2016.

Zelfs de takken worden door groenverwerkingsbedrijf Wagro gecomposteerd tot grondverbeteraar en een deel wordt verwerkt tot ophogingsgrond.

Laat eens weten op welke manier jouw organisatie met duurzaamheid bezig is?


Foto: Parole, Pieter van Vliet