Help, ik houd deze maand ineens geld over!

21 November 2020, 19:45 uur
Lokaal
mainImage

Terwijl veel Goudse ondernemers en zelfstandigen het financieel zwaar hebben, houden Gouwenaars met een vast maandsalaris juist geld over in deze coronacrisis. Geen kopje koffie in de stad of lekker borrelen in het café met vrienden. Niet uit eten of naar de schoonheidsspecialist en minder tanken door het thuiszitten. 

Op de wekelijkse markt in Gouda beamen bezoekers dat hun uitgavenpatroon is veranderd. "Je kunt bijna nergens meer terecht behalve in de supermarkt. Dat merk je zeker in je portemonnee."

Een Goudse budgetcoach heeft wel een tip voor mensen die minder uitgeven doordat sociale activiteiten wegvallen. "Ik zou iedereen willen aanraden om maaltijden te bestellen en om cadeaubonnen te kopen van ondernemers waar je normaal ook je geld aan uitgeeft. Zij hebben het echt moeilijk."

Groene, oranje en rode uitgaven
Naast geld, houden mensen ook tijd over en ook die kun je nuttig besteden volgens de budgetcoach. "Kijk eens goed naar je financiën. Ga door je bankschriften van de afgelopen twee maanden heen en maak een stoplicht. Groen zijn de uitgaven die je hebt en moet houden. Oranje zijn uitgaven waarvan je denkt dat je daar wel iets op kunt besparen. En rood zijn uitgaven waarvan je denkt: betaal ik daar nou nog steeds voor? Dat had ik allang moeten opzeggen!"

De budgetcoach hoort regelmatig van haar klanten dat ze schrikken als ze erachter komen wat ze nou daadwerkelijk uitgeven aan van alles en nog wat. "Als ik vraag wat ze per maand denken uit te geven aan vrij te besteden geld, dan schatten ze dat meestal de helft lager in dan het daadwerkelijk is. Daar valt dus ook nog winst te behalen."

Wees creatief
Voor Gouwenaars die hun baan zijn verloren of hun onderneming hebben moeten sluiten, heeft de budgetcoach ook nog een tip. "Ga met je accountant zitten, kijk van welke overheidsmaatregelen je gebruik kunt maken en wees creatief met het bedenken van oplossingen voor hoe je toch iets kunt verdienen."

Zie ook www.gouda-onderneemt.nl/coronaloket