Een uitzichtpunt bij de bouwkeet voor bezoekers van de Markt, een levend leslokaal waarin jongeren kennismaken met het vak van restaureren, en het inzamelen en hergebruiken van oude spijkerbroeken om het gebouw te helpen isoleren: de aannemer die het stadhuis van Gouda de komende 2 jaar op de schop neemt, kan zich goed vinden in het uitgangspunt van de gemeente om de hele stad bij het unieke project te betrekken.
Het stadhuis op de Markt is 1 van de oudste en meest iconische gebouwen van de stad – en een cultuurhistorisch belangrijk monument in Nederland. Gebouwd in gotische stijl, staat het middenin Gouda als bijzonder herkenningspunt. Het werd gebouwd tussen 1448 en 1450 in een periode van groeiende welvaart van Gouda, te danken aan handel en industrie (vooral kaarsen en pijpen). Het is het gebouw van de stad en iedereen moet zich er welkom voelen om elkaar te ontmoeten, ideeën te delen en om er bijzondere momenten te vieren. Om dat mogelijk te maken, maakt de gemeente het stadhuis klaar voor de toekomst. Dat doet zij door het duurzaam en energiezuiniger te maken en toegankelijk voor iedereen.
Liefde voor het vak
Het aannemingsbedrijf dat de mega-klus in principe gaat uitvoeren, is Nico de Bont bv. Het bedrijf werd in 1960 in Nieuwkuijk opgericht door Nico de Bont en zijn vijf zonen. Het heeft zich gespecialiseerd in restauratie, herbestemming en verduurzaming van grote en kleine monumenten “met liefde voor het vak en met respect voor historie, mens en omgeving”. Nico de Bont heeft al tal van spraakmakende projecten op zijn naam staan, zoals de restauratie van de Domtoren in Utrecht, de vestingwerken in Gorinchem, Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam en het stadhuis van Den Bosch. Het aannemingsbedrijf is als winnende inschrijver uit de Goudse aanbestedingsprocedure gekomen.
“Het winnende plan scoorde hoog op kwaliteit en blijft binnen het door de gemeenteraad vastgestelde krediet van 13,4 miljoen euro”, aldus wethouder Thierry van Vugt van onder meer Vastgoed, Erfgoed en Binnenstad. "Met deze restauratie maken we ons iconische stadhuis klaar voor de toekomst: duurzaam, toegankelijk voor iedereen en behouden voor komende generaties. We kijken uit naar een prachtig eindresultaat in 2027 waar heel Gouda trots op kan zijn”.
Vanaf januari zichtbaar
Nico de Bont bv wil eind augustus aan de slag en begint dan aan de binnenkant van het stadhuis. De verbouwing wordt vanaf januari 2026 zichtbaar aan de buitenkant. Sinds 1 juli is het stadhuis gesloten. Op 28 augustus vindt een symbolische sleuteloverdracht plaats, waarna het stadhuis éénmalig toegankelijk is voor het publiek onder het motto ‘Wegens verbouwing geopend’. Ook tijdens de uitvoering kunnen inwoners en bezoekers de werkzaamheden op verschillende manieren blijven volgen en beleven.
Dat de verbouwing impact gaat hebben op de omgeving, is zeker – maar die probeert de gemeente zo veel mogelijk te beperken en tegelijk toch de veiligheid voor omwonenden, ondernemers, bezoekers en bouwvakkers te borgen. Binnenkort worden met de winnende inschrijver (die vandaag, woensdag 9 juli, is geïnformeerd) de details besproken naar aanleiding van de door de gemeente gestelde eisen op het gebied van onder meer aanrijroutes en bouwverkeer. De gemeente hecht veel waarde aan goede communicatie. Omwonenden, ondernemers en bezoekers worden actief geïnformeerd via informatieavonden, nieuwsbrieven, borden en deze projectwebsite.