mainImage

Gratis energie advies aan huis en bespaar op je rekening

15 november 2021, 13:08 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Tot wel € 500,- of meer per jaar besparen op je energierekening, met de huidige prijzen? Dat kan vrij eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Daarom biedt de gemeente Gouda haar inwoners een gratis energieadvies aan. Dat is zeer nuttig, zeker nu het stookseizoen begonnen is en de energieprijzen flink zijn gestegen.

In Gouda zijn 18 bewoners opgeleid tot energiecoach. Hij/zij geeft advies aan huis (of op afstand via videobellen). Ze starten met hoe bewoners hun gedrag kunnen aanpassen. Met minimale inspanningen kan je in een woning al enkele honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zo kan je bijvoorbeeld: de CV ketel op 60 graden zetten, niet alle ruimtes verwarmen, radiatorfolie achter de verwarmingen plaatsen, een brievenbusborstel nemen, besparen door het vervangen van apparaten die veel energie verbruiken, LED lampen gebruiken, deksels op de pannen bij het koken en alle oplaadsnoeren zonder apparaat uit het stopcontact halen en meer... En natuurlijk zo kort mogelijk douchen en niet de deuren open laten staan!

Op weg naar aardgasvrij
Energiecoaches geven ook meer inzicht in de werking en het effect van andere energieoplossingen in plaats van aardgas. Ze zijn uitgerust met een lijst met checks en vragen en speciale warmtecamera’s, waarmee ze “koudebruggen” en de warmtelekken van je huis kunnen vastleggen. Een warmtescan kan worden gemaakt als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen. Deze foto’s zijn te gebruiken voor vervolgstappen om nog meer te besparen en comfort toe te voegen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect kan hebben, want zomaar zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp aanschaffen op een slecht geïsoleerd pand heeft weinig zin.

Isoleren en energie besparen
Als er iets is waar je mee moet beginnen is het wel vloer-, muur- of dakisolatie! Zelfs voor kruipruimtes zijn er diverse oplossingen: zand storten of schelpen met een dampremmende folie op de grond, maar wanneer dat teveel wegzakt zijn er andere oplossingen. Voor de ramen gebruik je dubbel glas, HR++ of Triple glas dat levert energiebesparing op en geeft veel comfort in de winter. Voor monumentenpanden is er “monumentenglas”. Dit dubbele glas kan in de bestaande sponningen worden gezet. Als je handig bent kan je ook zelf, niet al te grote dubbele ramen plaatsen. Een schuin dak kan worden geïsoleerd, of als er alleen spullen opgeslagen liggen: isoleer dan de vloer van de zolder, dat is een stuk gemakkelijker!

Verbouwen
Bij het Duurzaam Bouwloket kan je als Gouwenaar ook gratis terecht voor technische en bouwkundige vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energie opwekken en financieringsmogelijkheden. Een advies uitbrengen aan de Vereniging van Eigenaren is ook een mogelijkheid. Klik op deze link

Subsidies
De Rijksoverheid, de provincie Zuid Holland, het Hoogheemraadschap HHSK en de gemeente geven allemaal diverse subsidies. Kijk bij het tabje subsidies, daar staan alle relevante kortingen en subsidies voor Gouda. En denk ook eens aan een groen dak, dat isoleert in de winter en koelt in de zomer. Voor dat groene dak geeft de gemeente Gouda subsidie. En kom je niet aan minimaal 10m2, vraag het dan aan samen met je buren!

Door deze tekst goed te lezen zet je je eerste stap op weg naar een duurzaam huis. Er kunnen nog heel wat stappen volgen, maar het hoeft niet allemaal in één keer te worden uitgevoerd. Neem telkens kleine stappen en ervaar het effect. Veel succes gewenst.

Meld je aan voor een gratis bezoek aan huis of een digitaal energieadvies van een energiecoach via onderstaande link die je naar de website van de gemeente Gouda brengt.

 


Foto: Maak Gouda Duurzaam