Gratis bomen bij actie in Gouda

1 February 2023, 15:11 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Hoe verminderen we de CO2 en bevorderen we de biodiversiteit op korte termijn? Door meer bomen te planten.
De landelijke organisatie MeerBomen.nu redt jonge bomen op plekken waar zij niet volwassen kunnen worden, bijvoorbeeld door de komst van nieuwbouw, of op plaatsen waar het gebied open moet blijven. De afgelopen jaren zijn al bijna een miljoen boompjes verplaatst. Duizenden vrijwilligers hebben hieraan meegeholpen.

Eerste project aan de Spoorzone

Vrijwilligers en medewerkers van de gemeente, Meerbomen.nu en GOUDasfalt graven jonge bomen uit en brengen ze tijdelijk naar een inkuilplek op Goudasfalt. Daar worden ze 1 week later gratis uitgedeeld aan wie ze maar wil hebben. Om bijvoorbeeld  te planten in buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of bij boeren en tuinders. Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar zij wel verder kunnen groeien.  Het planten van meer bomen is een goede oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om inwoners te helpen aan meer groen in hun directe omgeving.

Op 4 februari oogstdag Spoorzone

Het oogsten van de boompjes vindt plaats op zaterdag 4 februari van 10-15.00 uur. Wil je meehelpen? Neem je eigen spade mee en stuur een mail naar [email protected] De boompjes en struiken van die dag worden eerst een week ingekuild.

11 februari uitdeeldag op GOUDasfalt

Zaterdag 11 februari tussen 10 en 14 uur is de uitdeeldag.
Hier kunnen inwoners dan gratis jonge boompjes en struiken tussen de 1 en 3 meter hoogte meenemen.
Inwoners moeten vooral een plastic zak meenemen, want er is geen pot om de kluit.
Het aantal boompjes is beperkt, dus op=op.

Veelal zijn de boompjes berken en elzen en groene en rode Kornoelje zaailingen van ca. 1 meter en af en toe zit er een (krul)wilg bij.

Heb je zelf nog zaadjes of zaailingen in je tuin, neem maar mee!

Wil je een specifieke boom?
Kijk dan op de website van www.meerbomen.nu daar kan je zien wat er waar in Nederland geoogst is.