Gouwenaar Jan Roelevink schrijft speciaal voorleesboek

2 December 2024, 18:19 uur
Lokaal
mainImage

Kinderen veranderen in zombies, was het oordeel van Kassa in hun aflevering over (te veel) schermtijd op 12 oktober. Het ontbreken van executieve functies of een minimale ontwikkeling hiervan viel ook Jan Roelevink uit Gouda op. Na jarenlange ervaring in het onderwijs en het coachen van docenten en studenten was het dan ook tijd om het over een andere boeg te gooien. Met het vermakelijke Joep en Joris pakken het slimmer aan leert de jonge lezer op speelse wijze over deze vaardigheden, terwijl de opvoeder handvatten wordt geboden hoe deze aan te leren.

Van zelfregulatie tot timemanagement, alle executieve functies komen aan bod inclusief pedagogische begeleiding. Dit leerzame kinderboek wordt vanaf vrijdag 6 december uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Voor u ziet u een voorleesboek waar met dertien verhalen de gebeurtenissen van twee broertjes verteld worden. In elk verhaal zit een onderliggende gedachte die verwijst naar een executieve functie. Dit zijn vaardigheden die elk mens nodig heeft om zich succesvol te kunnen ontwikkelen. De verhalen zijn zodanig geschreven dat het kind kan ervaren hoe het beheersen van een functie kan leiden tot het hebben van een plezierig leven. Na elke verhaal volgt de uitleg van de behandelde functie en zijn er suggesties voor het aanleren ervan. Dit voorleesboek is voor kinderen van 5 tot 9 jaar.

Over de auteur
Gouwenaar Jan Roelevink is vader van twee kinderen en opa van zeven kleinkinderen. Hij heeft een carrière van 45 jaar onderwijs achter de rug in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs. Eerst actief voor de klas met de vakken geschiedenis, beeldende vorming en muziek en vanaf 2000 betrokken bij het coachen van nieuwe docenten en studenten. In die hoedanigheid is hij met het onderwerp vertrouwd geraakt en heeft hij deze kennis veelvuldig ingezet bij het begeleiden van kinderen maar ook volwassenen. Sleutelwoorden zijn aandacht, bewustwording en concretisering: het abc van een opvoeding.