Goudse Sabrina van der Sloot met waterpolosters uitgeschakeld op WK

12 February 2024, 21:15 uur
Lokaal
mainImage
ANP
Sabrina van der Sloot.

De Nederlandse waterpolosters, met de Goudse Sabrina van der Sloot, zijn er niet in geslaagd de halve finales van het WK in Qatar te bereiken. De titelverdediger en Europees kampioen verloor in Doha na strafworpen van Hongarije. De stand na de reguliere speeltijd was 8-8. De periodestanden waren 1-1 3-1 1-2 3-4.

Oranje had het gedurende de eerste twee periodes erg lastig met Hongarije, maar kwam in de slotfase knap terug. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis kwam acht seconden voor tijd langszij (8-8). In de strafworpenserie was Lieke Rogge de enige die miste.

Oranje kende een moeizaam toernooi in Qatar. De ploeg verloor in de groepsfase van olympisch kampioen Verenigde Staten, waardoor er een kruiswedstrijd nodig was om zich voor de kwartfinales te kwalificeren. De pouleduels met het kleine Kazachstan en Brazilië werden wel eenvoudig gewonnen. De eerste wedstrijd in de knock-outfase tegen het veel lager ingeschatte China eindigde zaterdag in een nipte 16-14-zege.

Onderschatting

Doudesis sprak na afloop van de wedstrijd tegen China nog van onderschatting, maar dit zou volgens de Griek in de kwartfinales tegen het sterke Hongarije niet het geval zijn. Het land is meestal nog actief in de laatste fase van de grote toernooien en schakelde Nederland onder meer drie jaar geleden op de Olympische Spelen uit. Vorige maand boekte Oranje op weg naar de Europese titel in de groepsfase een kleine 14-11-zege op het land.

Ondanks de waarschuwingen kende Nederland een trage start tegen Hongarije. Keepster Laura Aarts zorgde er met een aantal knappe reddingen voor dat de wedstrijd nog in evenwicht was na de eerste periode (1-1). Hongarije liep in de tweede periode uit, maar Oranje herpakte zich in het derde kwart. Hongarije leek de wedstrijd alsnog in de reguliere speeltijd te beslissen bij een 8-6-tussenstand, maar Bente Rogge en Maartje Keuning zorgden op de valreep nog voor strafworpen. Op dat onderdeel ging het alsnog mis.