Kun je jongeren positiever maken over politie, juist door te praten over de uitdagingen in hun werk? Het TINO Politie-programma laat zien dat dit kan. Meestal komen jongeren in contact met de politie in noodsituaties. Maar wat als dat contact juist in een positieve setting plaatsvindt? Het TINO Politieprogramma biedt jongeren een unieke kans om kennis te maken met de politie via workshops, werkbezoeken en openhartige gesprekken. Dit achtweekse traject laat zien dat politiewerk niet alleen draait om regels handhaven, maar ook over persoonlijke ontwikkeling en tegenslag overwinnen – thema’s die ook voor jongeren inspirerend zijn.
Lessen in tegenslag en groei
Op dinsdag 7 november delen studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) van mboRijnland in Gouda hun ervaringen. Tijdens het programma leerden zij hoe tegenslag kan leiden tot persoonlijke groei en vaardigheden zoals veerkracht en grenzen stellen. Door openhartige gesprekken met politiemensen werden taboes doorbroken over onderwerpen als groepsdruk, risico’s en keuzes. Een deelnemer vertelt: “Ik heb niet alleen het werk, maar vooral de persoon erachter beter leren begrijpen.”
Het programma heeft niet alleen een positieve impact op jongeren, maar biedt ook meerwaarde voor de politie. Door persoonlijke verhalen te delen, ontstaat een beter begrip en meer wederzijds respect. Bovendien vergroot het programma de interesse van jongeren in een loopbaan bij de politie – een welkome ontwikkeling in tijden van personeelstekort.
Eindpresentatie en uitnodiging
De eerste groep sluit het programma af met een eindpresentatie op dinsdag 29 januari in Cinema Gouda. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de studenten korte films die zij maakten over hun ervaringen en de verhalen van politiemensen.
TINO Politie is een initiatief van HUMINT Solutions, in samenwerking met de landelijke politie. Het programma richt zich op jongeren van verschillende leeftijden en opleidingsniveaus en biedt hen niet alleen waardevolle inzichten, maar ook tools voor persoonlijke groei. De komende drie jaar zullen zo’n 750 jongeren deelnemen aan dit programma. Meer informatie vindt u op www.politiemdt.nl.