Acht studenten van Hogeschool Leiden, waaronder twee Goudsen, houden vrijdagavond 30 oktober vanaf 19u30 een geldinzamelingsactie, genaamd Far From Home. Het doel van Far From Home is om geld op te halen voor een extra ambulance in het Kutapalong-kamp in Bangladesh. Om het evenement zo ‘coronaproof’ mogelijk te maken kan dit evenement alleen online gehouden en bijgewoond worden. De live opname is in De Goudse Waag in Gouda. En een van de onderdelen van het event is een online-veiling met veel Goudse items. "Een super initiatief om in deze tijd te organiseren, fijn als wij daar aan kunnen meewerken!", aldus Rik Dijkgraaf manager van de Goudse Waag. Riks dochter Abbey is nauw betrokken bij de organisatie van het online-event.
Het geld dat de studenten, die daarvoor het evenementenbureau B. events hebben opgericht, met het online-event binnenhalen, komt ten goed aan de Stichting MIVA. Stichting MIVA ondersteunt de meest kwetsbare mensen op de wereld door het schenken van communicatie- en vervoermiddelen. B. events, een groep van acht communicatiestudenten, zamelt geld in zodat MIVA een ambulance kan schenken aan Anwar.
Anwar is medisch hulpverlener op het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh. Daar woont de Rohingya die uit hun thuisland Myanmar zijn verdreven. Hulporganisaties hebben klinieken voor medische zorg gebouwd, maar voor de meeste inwoners zijn deze klinieken onbereikbaar. Er rijdt één ambulance voor bijna een miljoen mensen. Een extra ambulance zal Anwar enorm helpen in zijn werk.
Far From Home staat uiteraard ook in het teken van de vluchteling: de route van de Rohingya naar Bangladesh, een interview met een vluchteling en een cabaretvoorstelling van Terwis, een cabaretier die ooit gevlucht is uit Soedan. Twee van de acht studenten die het event organiseren komen en wonen nog in Gouda. Vandaar de locatie. "Dit evenement kan niet tot stand komen zonder hulp en daarom proberen wij mensen op om dit evenement te laten sponsoren. De Goudse Waag sponsort bijvoorbeeld het evenement door middel van locatie aan te bieden. Daarnaast is er een Go Fund Me-pagina opgezet. Hiermee is er al €500 aan donaties binnen gehaald", aldus Abbey Dijkgraaf, dochter van Rik Dijkgraaf, manager van de Goudse Waag.
Goudse items
Maar daarnaast zijn er veel Goudse items tijdens de veiling. Zo heeft de Barbier een High Beer voor twee personen beschikbaar gesteld voor de veiling en heeft De Zalm een Afternoon Tea aangeboden. Naast de locatie biedt de Goudse Waag ook nog een Kaas- en Wijnproeverij aan. Anne-Floor Feijen: “Hoe leuk is het dat een aantal Goudse bedrijven willen meewerken aan dit evenement voor dit doel, zeker in deze tijd! Als je dan ziet dat er juist horecabedrijven meedoen, terwijl zij het ook niet makkelijk hebben, dan ben ik echt trots!” Voor bezoekers die niet uit Gouda komen zijn er ook kaartjes te bemachtigen voor Glowgolf Scheveningen, Museum Voorlinde en NEMO.
Een bureau oprichten
Begin september hebben de studenten kennis gemaakt met MIVA. Twee medewerkers hebben een briefing gegeven over het probleem van Anwar: hij heeft een ambulance nodig. De studenten werd gevraagd om te helpen dit probleem op te lossen. Zij hebben een evenementenbureau opgericht, B. events. Het team merkte dat veel mensen zich niet konden inbeelden wat vluchtelingen allemaal ervaren. Dit heeft hen geïnspireerd om Far From Home te organiseren.
Far From Home
Far From Home gaat over de reis van vluchtelingen. B. events organiseert meerdere interactieve activiteiten voor tijdens het evenement. Er is een talkshow met speciale gast en ook live entertainment door een cabaretier. Om geld in te zamelen is er een veiling waarbij bezoekers prijzen kunnen winnen, de opbrengst gaat naar de nieuwe ambulance voor het vluchtelingenkamp. Aan het eind van de avond wordt de bezoeker getest op zijn kennis over MIVA, Anwar en de vluchtelingenreis via Kahoot! De bezoeker kan via farfromhome.nl een kaartje voor het evenement kopen.
Kutapalong-kamp
Het team van B. events zamelt geld in voor een ambulance voor Anwar in het Kutapalong vluchtelingenkamp in Bangladesh. Hier wonen de gevluchte Rohingya. Dit doet B. events in opdracht van Hogeschool Leiden en met, maar voornamelijk voor MIVA. Het Kutapalong-kamp is een vluchtelingenkamp voor de Rohingya. Deze etnische minderheid is sinds 2017 niet meer veilig in Myanmar. Zij zijn op vijandige wijze uit Myanmar verdreven. Op dit moment zijn er bijna één miljoen Rohingya in het vluchtelingenkamp, waar er maar weinig voorzieningen zijn. Op een aantal kleine klinieken na is er weinig gezondheidszorg. Voor velen is de zorg die er is, slecht bereikbaar. Hier is de ambulance dus broodnodig. MIVA is een organisatie die landen ondersteunt in de vorm van communicatie- en vervoersmiddelen. Zij staan in nauw contact met Anwar, een man uit Bangladesh die zich inzet om de voorzieningen in het Kutapalong-kamp te verbeteren.
Over B. events
B. Events is een groep van acht communicatie studenten van Hogeschool Leiden. Met hun kennis en vakkundigheid op het gebied van communicatie, organiseren zij interactieve online evenementen om aandacht te vragen voor sociaal maatschappelijke issues.