Gouda doet net als veel andere steden in Nederland en elders in de wereld mee aan de internationale VN-campagne ‘ORANGE THE WORLD’. Van 25 november tot en met 10 december 2020 worden vele belangrijke gebouwen oranje aangelicht om aandacht te vragen voor het enorme probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt namelijk één op de drie vrouwen in haar leven te maken met geweld, ook veel Nederlandse vrouwen en meisjes lijden hieronder.
Op initiatief van Zonta Club Gouda en de Soroptimistclub Gouda zal een aantal gezichtsbepalende Goudse gebouwen aan deze actie meedoen: Het Stadhuis, de toren van de Sint-Jan, Arti Legi en de Goudse Lichtfabriek worden op woensdag 25 november aangelicht en Cultuurhuis Garenspinnerij en Cinema Gouda zelfs de gehele periode.
"Dit jaar vragen we aandacht voor het thema ‘Melden moet mogelijk zijn’. Naar schatting meldt wereldwijd slechts 40% van de slachtoffers van geweld bij een organisatie of bij een
vriendin of buurvrouw. Met de ‘Orange the World’- campagne willen we dit jaar het taboe rond melden wegnemen door duidelijk te maken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is en
gemeld moet worden. Daarnaast moeten slachtoffers weten waar ze kunnen melden",aldus de organisatie. Zie ook: www.geweldtegenvrouwenmelden.nl
Campagne Orange the World van Soroptimisten-Gouda en Zonta-Gouda
Voor de campagne in Gouda zijn tussen 25 november en 10 december 2020 de volgende acties gepland:
Orange the World online
Korte video’s over de campagne op social media van onder andere: wethouder Corine Dijkstra, stadsdichter Peter Noordhoek, Straatadvocaat Sharon Kim, het Oude Stadhuis, So What, Ester Wijnen, Marion Suijker, de Nachtburgemeester Gouda.
Oranje verlichten van markante Goudse gebouwen
Op 25 november wordt een aantal markante Goudse gebouwen oranje aangelicht, waaronder de toren van de Sint-Jan, het Oude Stadhuis, De Garenspinnerij, Arti Legi, Cinema Gouda,
LF- Gouda en So What.
Orange the World-vlag Oude stadhuis Gouda
Van 25 november tot 10 december 2020 hangt een Orange The World-vlag aan het Oude Stadhuis.
Gedicht van de stadsdichter van Gouda
De stadsdichter van Gouda Peter Noordhoek, heeft speciaal voor deze campagne een gedicht geschreven, getiteld ‘Mannen mogen melden’.
Help Melden visitekaartjes
Bij voedselbanken, non-foodbanken, kringloopwinkels en apotheken worden visitekaartjes neergelegd in vier talen met informatie over waar iemand (huiselijk) geweld kan melden.
Help Melden posters
In heel Gouda worden posters verspreid bij winkels, wijkcentra en de deelnemende gebouwen.
Graffiti on the floor
Om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de actie ‘Melden moet mogelijk zijn’ zette de Goudse organisatie met een sjabloon en milieuvriendelijk oranje krijt op 21 november de boodschap op een aantal in het oog vallende stoeptegels in Gouda. De graffiti verdwijnt vanzelf na een paar weken.
Ondertekenen petitie ‘Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden’ Deze petitie zal begin volgend jaar worden aangeboden aan de Tweede Kamer en aan de regering om ook op politiek niveau aandacht te vragen voor dit vraagstuk.