Goudse expositie over geweld door vandalen vernield

3 May 2021, 14:55 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

Wellicht al gezien in het centrum van Gouda, de expositie 'Wij… doorbreken de cirkel van geweld' van de Stichting Open Mind. Een reizende expositie die is ingezet als aanjager om huiselijke geweld en kindermishandeling in alle lagen van de bevolking bespreekbaar te maken. Stichting Open MIND wil het taboe hierop doorbreken en openheid creëren. Afgelopen weekeind is een van de abri's op de Nieuwe Markt door vandalen vernield. Sowieso schandalig. Maar zeker nu het een campagne betreft voor het doorbreken van geweld in Gouda.

Elk jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. De overheid heeft hierin een grote en hele belangrijke taak, maar is logischerwijs niet altijd in staat om al deze mensen te zien of te helpen. WIJ als samenleving kunnen daarin iets betekenen. Stichting Open Mind heeft daarom haar krachten gebundeld om de samenleving op te roepen mee te helpen deze ‘cirkel van geweld’ te doorbreken. Met de tentoonstelling WIJ wil Stichting Open Mind de samenleving oproepen om mee te helpen de cirkel van geweld te doorbreken.

De tentoonstelling is onderdeel van het programma Geweld Hoort Nergens Thuis van de Rijksoverheid en reist sinds eind 2020 door het land. Sinds kort is de expositie dus ook te bekijken in Gouda op de Nieuwe Markt, naast de Agnietenkapel. De tentoonstelling is nog te zien tot 11 mei 2021.

De tentoonstelling bestaat uit portretten van 29 mensen die vertellen hoe zij – met steun van iemand anders – de vicieuze cirkel van geweld hebben doorbroken. Het verhaal vertelt over de persoon die het verschil maakte of de manier waarop dit is gebeurd.

Het doel van de tentoonstelling is om op een laagdrempelige manier huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en dit onderwerp uit de taboesfeer te halen. Bij de expositie is een (digitaal) magazine gemaakt om de verhalen na te lezen en die gebruikt kan worden bij opleidingen, onderwijs en voorlichting. Er reist ook een korte film mee met de expositie waarin de hoofdpersonen vertellen hoe zij de cirkel van geweld hebben doorbroken.

Sinds het coronavirus zijn we vaker thuis en veel gezinsleden brengen meer tijd met elkaar door. In sommige situaties lopen de spanningen thuis op, waardoor huiselijk geweld vaker voorkomt. Vermoed jij dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld of kindermishandeling? Ga dan naar ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of bel 0800-2000.

Heb je zelf te maken met huiselijk geweld? Ook in dit geval kun je bellen naar bovenstaand nummer. Is bellen lastig? Dan kun je via de Rijksoverheid ook chatten met Veilig Thuis of bij de apotheek het codewoord ‘masker 19’ zeggen. Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis.