De gemeente Gouda krijgt nog weleens vragen over het maaien van bermen. Het maaibeleid is in de loop van vele jaren veranderd.
Goudse bermen vroeger en nu
Het maaibeleid is in de loop van vele jaren veranderd. Biodiversiteit is belangrijk geworden. Door verschillende planten langs de wegen te laten groeien kleuren de bermen geel, wit, paars en rood. Dat is mooi om te zien, maar ook heel nuttig.
Als het maar netjes was
In de jaren vijftig en zestig was het gebruikelijk om bermen 6 of 8 keer per jaar te maaien. Dat bestond toen hoofdzakelijk uit klepelen, dat is het fijnmalen van gras. Voedingsstoffen kwamen opnieuw in de bodem, doordat het maaisel bleef liggen. Zo ontstond een begroeiing met alleen maar grassen.
De bonte berm
In de jaren zeventig ging men anders denken over natuurbeheer. Van keurig strakke graskanten naar ecologisch bermbeheer. Door het afvoeren van het maaisel werd de bodem schraler. Zo groeiden er na een aantal jaren planten als: boterbloem, fluitenkruid, echte koekoeksbloem, ratelaar, margriet, dotterbloem en diverse grassen. Zelfs zes soorten orchideeën kwamen terug, van de vroegere natte schrale bodem. Dit trekt ook vlinders, insecten, vogels en kleine zoogdieren aan.
Tijdstip van maaien goed voor wilde planten
De meeste bermen in Gouda worden nu twee keer per jaar gemaaid. Dit jaar wordt later gemaaid vanwege het koude voorjaar. De eerste maaironde vindt plaats in de periode van 28 juni – 9 juli, De tweede maaironde vanaf half september. Het maaisel blijft een aantal dagen liggen om te drogen, zo kunnen plantenzaden loskomen en weer op de bodem vallen. Dat is goed voor het volgende jaar. Door het afvoeren van de plantenresten komen er minder voedingstoffen terug in de grond. Hierdoor wordt de berm voedselarm en krijgen wilde planten een kans. Voor de verkeersveiligheid worden de grote hoeken van kruisingen wel eerder gemaaid. Met dit ecologische beleid kreeg Gouda in 2020 zelfs de eretitel: Bovenste Beste Bermbeheerder van Nederland!
Heb je vragen over de Goudse flora en fauna? Neem dan contact op met Andre van Kleinwee, stedelijk ecoloog van de gemeente Gouda.