Gouds Dagblad Culinair: Vegetarisch kerstmenu

18 December 2020, 11:00 uur
Lokaal
mainImage
Jolande Vos, I love Food & Wine

Ken je mij al? Ik ben Jolande Vos van I Love Food & Wine. Deze feestmaand zorg ik op de website van het Gouds Dagblad voor inspiratie, met elke vrijdagochtend een inspirerend kerstmenu. De afgelopen twee weken publiceerde ik een verrassend en simpel kerstmenu, en het allermakkelijkste kerstmenu ever.  Deze week een heerlijk vegetarisch menu. Vier gangen zonder vlees of vis die in een handomdraai op tafel staan, maar waar je iedereen toch mee verrast. Zo simpel en easy. Dit kan iedereen! Met andere woorden: succes gegarandeerd!

1. VEGETARISCH BORRELUURTJE
Drie tapas op basis van groente

Voordat we aan de kerstdis gaan, beginnen we bij ons in huis eerst met lekker borrelen. Wat dacht je van deze tapas op basis van groente. Het motto luidt hier: samen eten, samen delen. Hier kun je een hele middag van genieten.

2. VEGETARISCH VOORGERECHT
Quinoasalade met avocado

Prachtig taartje op basis van quinoa en avocado: Peruaanse quinoasalade met avocado. Niet moeilijk om te maken, maar met een fantastisch eindresultaat. Ook voor niet-vegetariërs een succesrecept.

3. VEGETARISCHE SOEP
Bietensoep met port

Deze kleurige bietensoep met port is een variant op de Russische borsjtsj. Een grandioos recept van onze aanstekelijke tv-kok/kookboekenschrijfster Yvette van Boven.

4. VEGETARISCH HOOFDGERECHT
Pasta met bospaddenstoelen en truffel

Italiaanse klassieker als hoofdgerecht: pasta met bospaddenstoelen en truffel. Truffel kun je alvast online bestellen (zie tips in het recept). Hiermee verras je je gasten gegarandeerd. Bovendien zo klaar!!!

5. DESSERT
Chocolade-kersen tiramisu

Alle desserts zijn natuurlijk vegetarisch (maar niet altijd vegan). Deze chocolade-kersen tiramisu is waanzinnig lekker. En helemaal voor te bereiden. Een plaatje om te zien. Zoek je toch iets vegan? Dan is deze kersen tiramisu ook een fantastisch dessert!

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Recept: bietensoep met port

Ingrediënten

3-4 eetlepels olijfolie

1 ui, fijngehakt

1 laurierblaadje

2 kleine tenen knoflook, uitgeperst

2 wortels, geschild en in blokjes gesneden (120 gram)

2 stengels bleekselderij, gewassen en in blokjes gesneden

500 gram voorgekookte bietjes, in blokjes gesneden

150 ml rode port

800 ml hete groente-of kippenbouillon

zeezout en versgemalen zwarte peper

ca. 3 eetlepels citroensap

75 ml zure room, losgeklopt

200 gram verse geitenkaas, verbrokkeld

 

VOOR HET ZADENKROKANT

2 kleine handenvol zaden: quinoa, pompoenpitten (pepita’s), sesamzaad, maanzaad, etc. 

2 eiwitten, losgeklopt

flinke snuf zout

Stap 1
Verhit de olijfolie in een grote zware pan. Voeg de ui, het laurierblad, de knoflook, wortel- en selderijblokjes toe en bak de groenten al omscheppend ongeveer vijf tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de blokjes biet toe, bak ze even mee en blus af met de rode port. Schep om en giet 500 ml bouillon erbij. Laat twintig minuten op zacht vuur sudderen. Verwijder dan het laurierblad. 

Stap 2
Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in porties in de blender. Doe dit langer dan u denkt, want hoe langer gepureerd, hoe gladder de soep. Verdun de soep met de rest van de bouillon tot een dikte die jij lekker vindt.

Breng eventueel op smaak met zout en peper en voeg naar smaak wat citroensap toe. Laat afkoelen en bewaar de soep afgedekt in de koelkast tot gebruik. 

Stap 3
Maak het zadenkrokant. 

Verwarm de oven voor op 180 °c. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zaden in een droge koekenpan tot ze poffen en opspringen. Laat ze iets afkoelen. Meng met de losgeklopte eiwitten, voeg zoveel toe dat het niet te nattig is. Voeg anders meer gepofte zaden toe. Breng op smaak met zout en smeer het zadenmengsel dun uit op de bakplaat. 

Bak ca. 15 minuten in de oven krokant. Keer de bakplaat halverwege voor een egale bruining. Breek in grove stukken en bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik. 

Stap 4
Warm de soep zachtjes op. 

Verdeel hem over vier soepborden en maak met de zure room een mooie krul in het midden. Verkruimel de kaas erover en steek er een stuk zadenkrokant in. Dien op. 

Alvast een Merry Chrismas!
Liefs Jolande Vos

Mijn social media - links:
Facebook www.facebook.com/ILoveFoodWineNL 
@ilovefoodwine www.instagram.com/ilovefoodwine/
Website: www.ilovefoodwine.nl