mainImage

Column Lea van Coeverden: Gouds afval

8 januari 2022, 10:00 uur
Lokaal, Columns

Column Lea van Coeverden |

Gouds afval

Ooit kon je even een vuilnisemmer buiten zetten, zo’n zinken geval dat flink lawaai maakte bij het openen, dichtdoen en buiten zetten.

Al jaren is afval een probleem. Maar er is beleid voor gemaakt. Voor alle soorten zijn er containers, boven- en ondergronds, al dan niet vrij te gebruiken of met een pasje. Je ziet mensen braaf over straat gaan met hun emmertje met GFT-afval en stapels kranten en kartonnen dozen. Waarbij je op moet passen dat je tengels niet tussen de klep vast komen te zitten. Is me eens gebeurd, vandaar.

Glas gaat op kleur gesorteerd in de glascontainers, overtollig textiel voor het goede doel in een van de kledingcontainers en tuinafval kan bij het GFT. Maar in die bakken kan geen kerstboom of ander groot groen loof. Vele Gouwenaars zetten hun boom er dan maar naast. Sommigen de dag na kerst al.

Woon je in de binnenstad dan mag je je restafval maandagavond na 22 uur buiten zetten. Die zakken worden dinsdagochtend vroeg opgehaald. De gele zakken waarin je dat mag aanbieden dien je te bestellen en vooraf te betalen bij de gemeente. Een andere zak is niet toegestaan. Plastic afval moet in de speciaal daarvoor bestemde zak, die dan weer gratis af te halen is op diverse punten in Gouda. Dat mag dinsdagavond na 22 uur aan de straat. Die zakken worden woensdagochtend vroeg opgehaald.

Heb je veel afval dan ga je ‘gewoon’ naar de vuilstort. Maar daarvoor dien je sinds corona (?) online een afspraak te maken. Je regelt een date met het grofvuil. Bij de ingang is er een strenge controle op postcode, afspraak bewijs en ID. In een rap tempo krijg je te horen wat in welke container moet met vermanend de woorden: "en niet stiekem plastic bij het papier gooien” en dan ‘mag’ je het terrein op en je rommel in de juiste containers dumpen.

Dinsdagmiddag rond 15u30 reed ik mijn straat in. Die zag geel. Van de restafvalvuilniszakken. Die we allemaal zo keurig op de juiste dag en tijd buiten hadden gezet. Maar die ongebruikelijk laat werden opgehaald. Het zag er wel fleurig uit.