Gouda wil geen boa's inzetten bij handhaving avondklok

26 January 2021, 19:30 uur
Lokaal
mainImage

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen sinds maandag de avondklok handhaven. Toch zegt de gemeente Gouda er weinig gebruik van te gaan maken. "Het handhaven van de avondklok is een taak die te ver afstaat van de oorspronkelijke taken en bevoegdheden van de boa's. Die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid", zegt een woordvoerder van de gemeente Gouda. De gemeente Gouda zet de boa's dan ook liever overdag in. "Hun focus verschuift naar de dag. Waar mogelijk zullen zij de politie ondersteunen in hun taken. Bijvoorbeeld door het bemannen van de meldkamer met cameratoezicht."

Hulp gebruiken
De politie kan alle hulp gebruiken. De afgelopen avond liepen op meerdere plekken in Gouda de protesten tegen de avondklok en andere coronamaatregelen uit op rellen. "In de meeste wijken van Gouda was het vanavond rustig. Helaas was er wel extra inzet van politie in diverse straten in de stad; inclusief noodbevelen", aldus burgemeester Pieter Verhoeve. "Er zijn meerdere arrestaties verricht. Wel schade; geen gewonden. Dank aan de hulpdiensten voor hun inzet voor onze veiligheid."

Burgemeester Verhoeve: “Ik heb een noodbevel afgegeven voor een deel van Korte Akkeren, waaronder de Herenstraat en de Vogelbuurt in Gouda. Circa 10 tot 15 personen waren daar bezig met het plegen van vernielingen en brandstichting. Later op de avond ging het ook mis in Gouda Oost. Een aantal auto’s is daar in brand gestoken en er werd vuurwerk afgestoken. We kennen allemaal de beelden van dit weekend vanuit andere gemeenten. Dat willen we niet in Gouda."

"Het is misdadig dat een aantal groepen zich niet kon gedragen en heeft gezorgd voor overlast en schade", zo gaat Verhoeve verder. "Ik heb er geen goed woord voor over dat Gouwenaars willens en wetens komen rellen. Je kunt het oneens zijn met de coronamaatregelen, maar je hebt je gewoon normaal te gedragen. De politie heeft direct gehandeld. Het doel van het noodbevel is het terugbrengen van rust in de wijk.”

Vanaf maandag zijn ook boa's bevoegd om te handhaven en boetes uit te delen. Groot is de animo niet. Sinds zaterdag geldt de avondklok al, maar lokaal moeten burgemeesters en politie nog afspreken hoe en waar de boa's worden ingezet. Dat is nog niet overal gebeurd. "In Gouda zullen onze boa's de politie ondersteunen door het bemannen van de meldkamer met cameratoezicht", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Mogelijk dat zij op een later moment de politie nog wel ondersteunen op straat."

Bevoegdheden BOA
Op straat worden buitengewoon opsporingsambtenaren niet altijd voor vol aangezien, ze worden ook regelmatig belaagd zonder dat ze zich daar goed tegen kunnen verweren. Toch hebben boa's wel degelijk bevoegdheden. Zo mogen ze mensen die van een overtreding worden verdacht staande houden en beboeten. Maar die opsporingsbevoegdheid hangt samen met hun functie en hun specifieke werkterrein, zoals parkeerwachters en milieu-inspecteurs. Lang was onduidelijk of de handhaving van de avondklok daar ook onder valt. Nu is dat duidelijk: wel. "Daarbij is wel van belang dat er wordt samengewerkt met de politie en dat er goede afspraken worden gemaakt", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond. "Bijvoorbeeld dat de politie snel kan assisteren mocht het nodig zijn."

Belagers
Gezien de vijandige bejegening van boa's zal dat geen overbodige luxe zijn. Boa's zijn nauwelijks bewapend. Deze maand begint wel een proef in tien gemeenten met een korte wapenstok, onder meer in Zoetermeer. Boa's worden tegenwoordig wel steeds vaker uitgerust met bodycams, om bij bedreigingen de belagers op te nemen. Maar klappen voorkomen doet een camera niet.