Gouda werkt mee aan eerste Nederlandse Plasticvrije Corridor

2 November 2021, 11:20 uur
Lokaal
mainImage
Provincie Zuid-Holland

Overvloed aan plastic zwerfafval in en langs de Nederlandse wateren is nog altijd een groot probleem. Het afval heeft een negatieve invloed heeft op onze leefomgeving. “Plastics in het watersysteem en de waterketen is een zorg voor ons allemaal. Daar iets tegen doen, kan alleen samen en begint bij de bron”, aldus hoogheemraad Agnes van Zoelen.

Samenwerken aan eerste Plasticvrije Corridor
Om dit probleem regionaal op te lossen is er een samenwerking van start gegaan. Gemeente Gouda, samen met gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Rotterdam, Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland hebben dit donderdag 28 oktober bevestigd door hiervoor een intentieverklaring te ondertekenen.

De samenwerking zet in om van het gebied rondom de rivieren de Gouwe, Hollandse IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee de eerste plasticvrije strook van Nederland te maken. Wethouder Hilde Niezen: “Wij zijn een waterrijke gemeente met vele kilometers aan sloten, vaarten, rivieren en kanalen. Er zijn dan ook veel plekken waar plastics en ander zwerfaval in het water terecht kunnen komen. Via de Oude Rijn en de Gouwe komt zwerfafval uiteindelijk terecht in de Noordzee.’’

Schonere, groenere en gezondere leefomgeving
Het doel van de samenwerking is om de lekkage van plastic en ander zwerfafval in en rondom de Plasticvrije Corridor te stoppen en hierdoor een schonere, groenere en gezondere leefomgeving te creëren. Onder andere door het bewustzijn over de impact van de plastics op het milieu te vergroten, bedrijven te betrekken en nieuwe bedrijven te verbinden aan het plasticvrije ideaal. Hierbij wordt nauw samengewerkt met netwerken die al actief zijn op dit gebied, zoals de Community of Practice Plastic, Schone NLDelta en de nieuwe Zuid-Hollandse samenwerking Plastics in het milieu.

Beleid van Groene Cirkels
De Plasticvrije Corridor is onderdeel van het programma Groene Cirkels. Bedrijven, overheden en onderzoekers werken hier samen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Door in te zetten op het gezamenlijke belang en de onderlinge afhankelijkheden van producenten, grootgebruikers van plastics, consumenten en overheden, is het mogelijk om een systeemverandering te realiseren. En die systeemverandering is hard nodig, als we de transitie willen maken naar een circulaire kunststofketen.


Door: Marit de Bruijn