Soms moet je gewoon opstaan en weggaan. Dat is precies wat ik namens Gouda Vitaal woensdagavond deed aan het begin van de commissievergadering over de toekomst van de Goudse schouwburg. Geen makkelijke keuze, maar wel een principiële. De reden was dat in de agenda ook ruimte was gegeven om input te leveren ten behoeve van besluitvorming en te reflecteren op mogelijke varianten ten aanzien van de toekomst van de schouwburg. Wij hadden aan het begin van de vergadering gevraagd dit deel van de agenda te schrappen. Dit raakt immers de besluitvorming, waardoor het risico ontstaat dat de uiteindelijke besluitvorming in de openbaarheid alleen maar een formaliteit wordt. Dat doet geen recht aan het belang dat veel inwoners hechten aan de schouwburg en de toenemende kosten die hiermee gemoeid zijn.
Inwoners hebben het recht om te weten welke afwegingen worden gemaakt. Wij kregen hierbij steun van Leefbaar Gouda en de SGP, die ook kritisch waren op dit punt. Soms is informatie geheim, maar discussiëren over te maken keuzes dient in het openbaar plaats te vinden. Helaas had de meerderheid van de partijen geen moeite met de opgestelde agenda en aldus werd besloten tot de besloten vergadering, waarna ik de vergadering heb verlaten. In beslotenheid met elkaar reflecteren over de toekomst van de schouwburg past niet bij Gouda Vitaal; wij staan voor een andere politieke cultuur waarin transparantie, betrokkenheid van inwoners en openheid vooropstaan.
Wordt de schouwburg verkocht ?
Dit weekend werd ik in de supermarkt aangesproken door een mevrouw, die me benaderde met een bezorgde vraag. Ze had van iemand bij de Goudse Business Club gehoord dat de gemeente van plan zou zijn om de schouwburg te verkopen. Hoe ze dat wist? Nou, via via, want dat soort dingen blijven nooit lang geheim in een kleine gemeenschap. Ik heb haar uitgelegd dat ik haar helaas geen antwoord kon geven, omdat ik de plannen ook niet kende.
Dit laat precies zien waarom vergaderen achter gesloten deuren zo riskant is. Het voedt de geruchtenmachine en zorgt ervoor dat halve waarheden en speculaties de ruimte krijgen. Het laat zien dat volledige geheimhouding zelden effectief is en vaak juist leidt tot meer onzekerheid en onrust onder inwoners.
Het maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat beslissingen over publieke voorzieningen, zoals de schouwburg, in alle openheid worden genomen. Inwoners moeten kunnen vertrouwen op een transparante overheid die geen belangrijke beslissingen “in de schaduw” neemt. Daarnaast vermindert het de mogelijkheid voor inwoners om invloed uit te oefenen, waardoor zij zich minder betrokken kunnen voelen bij de besluitvorming.
Risico’s van te vaak besloten vergaderen
Wanneer politiek te vaak of onnodig in beslotenheid vergadert, zal dit leiden tot verlies van vertrouwen bij inwoners, omdat belangrijke beslissingen buiten het zicht van de samenleving worden voorbereid. Als burgers het idee hebben dat belangrijke besluiten “achter gesloten deuren” worden genomen, kan dat leiden tot wantrouwen jegens de politiek en bestuurders. Dit zal de opkomst bij verkiezingen nog verder verlagen en het maatschappelijk draagvlak voor keuzes ondermijnen.
Politiek signaal
Het besluit om de vergadering te verlaten is een politiek signaal. Voor Gouda Vitaal was de invulling van de besloten vergadering onverenigbaar met haar kernwaarden en politieke koers. Gouda Vitaal wil haar verantwoordelijkheid richting de inwoners van Gouda serieus nemen, maar vindt dat een geheime bespreking van verschillende opties over de toekomst van de schouwburg daar niet in past.
Door: Peter van der Zwan, raadslid Gouda Vitaal