Gouda Vitaal vindt de ontwikkeling naar een sluitende meerjarenbegroting is positief. Schaduwzijde daarbij is wel dat de gemeentelijke lasten in Gouda te hoog zijn. Natuurlijk heeft de gemeente te maken met onvermijdelijke lasten, maar ook heeft het te maken met keuzes die worden gemaakt. Gouda behoort inmiddels tot de gemeenten met de hoogste woonlasten van Nederland, terwijl de inkomens van veel huishoudens nauwelijks meestijgen. En dat bevalt Gouda Vitaal niet.
''Wij steunen de investeringen in onderwijshuisvesting'', aldus de politieke partij. ''Ook noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld het rioleringssysteem en beheer van de openbare ruimte zijn logisch en onvermijdelijk. We realiseren ons dat dit grote bedragen vergt, maar het is een verantwoordelijkheid die niet uitgesteld kan worden. Meer moeite hebben wij met onderdelen van het VCP, onrealistische mobiliteitsscenario’s, risicovolle innovatieve oplossingen, zoals Ecopark en het Stadhuis.
Wij onderschrijven het belang van verduurzaming. Tegelijkertijd zien wij in de Kadernota te veel wensdenken terug. Het tempo en de oplossingsrichtingen sluiten onvoldoende aan bij de realiteit op straat. Tijdens een bijeenkomst van de Goudse energiecoöperatie, die wij donderdagavond bijwoonden, gaven betrokken en deskundige vrijwilligers aan dat het streven naar een aardgasvrije stad in 2040 simpelweg niet haalbaar is. Hun oproep was helder: laat die datum los en kies voor haalbare tussenstappen. Wij sluiten ons daar graag bij aan. Laten we inzetten op wat wél werkt. Collectieve warmtenetten zijn vele malen efficiënter dan individuele warmtepompen, zeker gezien de druk op het elektriciteitsnet. Wat nodig is, is geen wirwar aan adviesbureaus, maar een sterke gemeentelijke projectorganisatie die regie voert en werkt aan samenhangende oplossingen. Daarbij hoort ook een fundamenteel andere benadering: de oprichting van een gemeentelijk of regionaal energiebedrijf voor de exploitatie van collectieve warmtenetten waar wij eerder voor hebben gepleit . Geef het niet in handen van commerciële partijen die winst moeten maken voor hun buitenlandse aandeelhouders. De corporaties zijn vorig jaar afgehaakt omdat hun huurders te veel moesten gaan betalen. Als overheid moeten wij zelf aan het stuur zitten en bepalen wat onze inwoners en bedrijven moeten betalen voor energie. Tijdens de energiecrisis in 2022 hebben we ervaren wat er anders kan gebeuren. Inwoners zagen de energierekening stijgen en de Eneco’s maakten miljarden extra winst. De energietransitie slaagt alleen als deze sociaal en betaalbaar is.
Is de gemeente bereid om geen datum (2040 of 2045) meer te hanteren, maar in plaats daarvan de regie echt te pakken, en te onderzoeken hoe een energiebedrijf in publieke handen kan worden gerealiseerd?
Gouda Vitaal hecht grote waarde aan een sterk sociaal beleid. We waarderen de aandacht hiervoor in de Kadernota. Tegelijkertijd plaatsen wij kanttekeningen bij de manier waarop invulling wordt gegeven aan de bezuinigingsopgave in het sociaal domein. Dat 1 op de 7 kinderen in onze stad jeugdzorg ontvangt, is ook voor ons een teken dat er iets mis is. Daarin steunen wij u. Maar de nu voorgestelde lijn – met een nadruk op eigen verantwoordelijkheid, en in onze ogen te weinig aandacht voor de oorzaak – zal het probleem niet oplossen en mogelijk zelfs verergeren. Hier is meer diepgang en maatwerk nodig.
De financiële kwetsbaarheid van veel Goudse huishoudens baart ons grote zorgen. En dit gaat veel verder dan alleen de groep met een minimuminkomen, er is sprake van een groeiende groep mensen die nu al nauwelijks kunnen rondkomen en niet meer kunnen betalen voor bijvoorbeeld de energie en de boodschappen, een eerste levensbehoefte.
De gemeente Gouda heeft vorige week onverwachts bericht over een incidentele meevaller van €2,1 miljoen ontvangen vanuit het Rijk; zoals gezegd hebben steeds meer huishoudens in Gouda moeite hebben om financieel rond te komen. Wij zouden heel graag onze inwoners van deze onverwachtse meevaller willen laten profiteren (volgens ons gaat het dan om een bedrag van 55 tot 60 euro per huishouden). Heel graag zouden we niet alleen de inwoners hiermee willen steunen, maar ook graag zien dat bewoners dit besteden bij onze winkels, horeca of andere voorzieningen in Gouda die het moeilijk hebben. Wij zouden het te besteden bedrag graag via bijvoorbeeld de bon ‘Geef Gouda door’ laten lopen. We hebben hierover ook contact gehad met de voorzitter van de ondernemersvereniging en dienen hiervoor ook een motie in. Wij hopen op brede steun, ook omdat deze bon die bestedingen binnen Gouda vergroot, een nieuwe impuls te geven. Laten we als gemeente het goede voorbeeld geven''.
Door: Gouda Vitaal