Gouda verspeelt voorsprong in slotfase

17 April 2023, 09:32 uur
Lokaal
mainImage

Beide ploegen kenden bij aanvang enkele invallers en hadden andere belangen om te winnen. Gouda wilde graag afstand nemen van plek 10 en Linschoten loert op plek 4, vaak goed voor nacompetitie om promotie.
Meestal vliegt Gouda met een overwicht uit de startblokken, maar de eerste 18 minuten waren vooral voor de gasten. Met twee nogal verschillende speelstijlen, Gouda beter aan de bal, de tegenstanders onder druk houdend, Linschoten directer spelend en fysiek sterk. Gouda liet zich in het begin terugdrukken. In de 2e minuut werd er vanaf rechts hard op de dichtsbijzijnde kruising gevuurd, maar keeper Dealy Snoek tikte de knal uit de winkelhaak. in de 3e minuut werd een doelpunt van Linschoten afgekeurd wegens buitenspel, iets waar de gasten het niet mee eens waren.

Vanaf de 18e minuut nam Gouda het aanvallend over en kreeg veel halve kansen en mogelijkheden en flink wat corners. Maar de inzetten van Erwin van der Wal, Hassan Ouahabi en Daan de Heer gingen over of net naast, vaak door verdedigers verwerkt tot corner, of de keeper tikte de bal over de lat of naast.

Nadat de vijfde corner op rij centimeters naast gewerkt was, kwam Gouda via een mooie solo van de opgerukte Daan de Heer toch nog op voorsprong. Daan fungeerde als teruggetrokken spelverdeler voor de Goudse verdediging, maar kon zo nu en dan inschuiven. En in de 35e minuut ging dat perfect. Met de bal aan de voet soleerde hij over links door de verdediging van Linschoten en schoot de bal met links strak in de rechter benedenhoek, 1-0.

Tot aan de rust over en weer geen grote kansen meer. Gouda leidde in de pauze dus met 1-0.
De tweede helft begon met een verrassing, er was een windje opgestoken in de lengte van het veld en Linschoten had die wind mee. Dat maakte het hanteren van de lange bal voor hen een stuk makkelijker en voor Gouda verdedigen juist lastiger. Omdat Linschoten nu wat verder van het doel af speelde, lag er flink wat ruimte achter hun verdediging. In de 58e minuut ging Erwin van der Wal er in het midden vandoor, maar een verdediger wist nog net met een sliding zijn schotpoging alleen voor de keeper te blokken.

Vanaf de 65e minuut werd er door trainer Tim den Haan regelmatig aanvallend gewisseld. Zo kwamen Kjeld Both, Sami el Aazouzi, Hoessein Ouahabi en Antonio Mamalingkas in het veld.
Vooral Kjeld Both knokte zich diverse malen door de verdediging heen, maar werd dan met een overtreding afgestopt (foto onder). Scheidsrechter Brouwer, wiens leiding langzaam maar zeker in niveau zakte, trad daar niet genoeg tegen op. Ook braken Kjeld en Daan de Heer door de verdediging heen en twee keer was het geen buitenspel, maar werd het vlagsignaal op afstand helaas gehonoreerd.
Daan de Heer soleerde er over links een paar keer doorheen, maar zijn harde voorzetten annex schoten werden bij de eerst paal netaan weggewerkt. Ook diverse vrije trappen leverden geen groot gevaar op of de bal werd over geschoten.

In de 82e minuut was Gouda nog steeds in de aanval, op zoek naar de 2-0. Rechts voorin werd de bal verspeeld en met een harde pass werd hun linksvoor Sam de Cruz aan het werk gezet. Onze rechtsback verdedigde voor de aanvaller en die was daarom voor hem niet meer te achterhalen. Eerder was al een gelijksoortige waarschuwing afgegeven, maar ging de bal voor het lege doel langs. Nu was de voorzet niet perfect, maar de spits kon de bal toch met een sliding over de lijn duwen, 1-1. Een grote domper voor Gouda en grote vreugde bij de gasten!
Gouda gaf niet op en ging toch weer in de aanval, al werden de ruimtes op het veld wel erg groot, met het risico weer tegen een counter aan te lopen. Gouda kreeg nog drie vrije trappen, allen genomen door Dennis Nederveen, de laatste in de extra tijd vanaf rechts, in het zijnet geschoten. En toen was het gelijk afgelopen.

De neutrale toeschouwer (als die er geweest was), zal wel hebben kunnen leven met een gelijkspel, Linschoten was tevreden met het punt, maar bij Gouda was de teleurstelling groot, zeker omdat een overwinning wat meer lucht had gegeven ten opzichte van WDS, de nummer 10 en de tegenstander van volgende week uit. Het verschil is nu 4 punten en een zege uit in Waarder-Driebruggen zou een grote stap richting handhaving kunnen zijn, maar WDS kan het gat dus ook verkleinen naar 1 punt. Gelukkig verloor WDS vandaag met 1-0 uit bij de FC Perkouw.

En ook een deel van de staart roerde zich. SPV '81 versloeg de koploper in de 3e periode, Be Fair, met 3-0 en heeft nu 17 punten en Cabauw versloeg thuis de nummer 2, Zwammerdam, met 2-1 en heeft nu 19 punten. GSV verloor met 5-0 van koploper SCH '44 en staat nu 7 punten achter de eerste nacompetitieplek. Door de nederlaag van Zwammerdam is SCH'44 met 8 punten voor, nu helemaal fluitend op weg naar de titel en als Gouda daar de laatste wedstrijd van dit seizoen speelt zijn de Harmelaren normaal gesproken allang kampioen.