De gemeente Gouda kijkt terug op een jaar waarin belangrijke stappen zijn gezet op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. De meeste Gouwenaars voelen zich zelden of nooit onveilig. De aanpak van criminaliteit en overlast heeft op veel terreinen succes gehad. Toch waren er ook incidenten die laten zien dat blijvende inzet nodig is. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage over het veiligheidsplan.
Op verschillende fronten is vooruitgang geboekt. De aanpak van ondermijning, waarbij criminelen misbruik maken van bedrijven en instanties, is versterkt. Dankzij een verbeterde samenwerking met partners en gerichte controles is het zicht op deze verborgen criminaliteit vergroot. Ook digitale veiligheid kreeg extra aandacht. Ondernemers, scholieren en inwoners werden voorgelicht over de risico’s van cybercriminaliteit.
Daarnaast heeft de gemeente zich ingezet om woninginbraken terug te dringen. Het aantal bleef nagenoeg gelijk aan vorig jaar, maar is nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde. Om die reden werden preventiecampagnes opgezet en werd extra gecontroleerd op inbrekers die vaak toeslaan. Andere ernstige misdrijven lieten een wisselend beeld zien. Zo nam het aantal straatroven en bedreigingen toe, terwijl het aantal overvallen en gevallen van openlijk geweld juist daalde.
Ook op het gebied van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit zijn belangrijke stappen gezet. Dankzij nauwe samenwerking tussen jongerenwerkers, handhavers en scholen konden risicojongeren beter in beeld worden gebracht en begeleid. Gouda werd bovendien geselecteerd voor het landelijke programma ‘Preventie met Gezag’, waarvoor het Rijk €1,5 miljoen beschikbaar stelde. Deze extra middelen helpen om jongeren tijdig op het rechte pad te houden.
Toch was 2024 niet zonder incidenten. Spanningen tussen jeugdgroepen leidden tot overlast en conflicten. Er waren confrontaties tussen krakers en de politie. En een explosie in een theehuis bracht onrust in de stad. Dit soort gebeurtenissen bevestigt het feit dat veiligheid en leefbaarheid voortdurend aandacht nodig hebben.
Burgemeester Pieter Verhoeve is blij met de resultaten over de jaren heen: "De onrust in de wereld baart ook veel Gouwenaars zorgen. We raken steeds meer gewend aan manifestaties. Gelukkig verlopen die veelal rustig. We willen hierin maximale vrijheid bieden, binnen de grenzen van de wet."
Verder benadrukt Verhoeve dat samenwerking essentieel is om de stad veilig en leefbaar te houden. "Soms lukt het om problemen te voorkomen, maar soms moeten we streng optreden. We blijven ons samen met inwoners en onze partners inzetten voor een veilige en rechtvaardige stad voor iedereen."
Veiligheidsbeleid gemeente
In de jaarrapportage wordt per veiligheidsthema over de behaalde resultaten gerapporteerd. De belangrijkste thema’s in Gouda zijn de aanpak op ondermijning, gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime, woninginbraken en andere High Impact Crimes, jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit, en aanpak van polarisatie, radicalisering en extremisme.