Gouda… op weg naar aardgasvrij

30 November 2020, 15:00 uur
Lokaal
mainImage
GOUDasfalt

Hete periodes en flinke regenbuien. Het klimaat verandert en daar merken wij allemaal iets van. Daarom heeft de gemeente Gouda besloten in 2040 aardgasvrij en CO2 neutraal te zijn. Dat is een hele opgave, waarbij de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft door een 30-tal gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Maar ondanks die goede bedoelingen en investeringen is dat echt niet genoeg, we moeten vooral met elkaar verduurzamen.

Alle Gouwenaars hebben onlangs een waardebon gekregen voor 40% korting op energiebesparende- en isolerende producten. Zo wordt iedereen gestimuleerd om de woning te isoleren en daarmee ook te besparen op de energiekosten. Dat kan al heel eenvoudig met isolatiefolie achter de verwarming, het aanbrengen van tochtstrips of het vervangen van gewone gloeilampen door LED lampen. Deze waardebon is huis-aan-huis verspreid en nog in te wisselen tot 31 maart 2021. Voor andere maatregelen die door een bedrijf zijn uitgevoerd kunnen Gouwenaren zelfs tot € 500,- euro terug ontvangen.

Een schatting geeft aan dat in Gouda nog 25% energie bespaard kan worden!

Campagne
De komende tijd wordt aandacht besteed aan duurzame initiatieven die er al zijn in Gouda. Dat kunnen bewoners zijn die hun huis hebben aangepast, of juist helemaal aardgasvrij wilden zijn of ondernemers die enige tijd geleden investeerden in een bedrijfspand en daarmee nu zicht hebben op minder kosten. Panden die van de gemeente zijn krijgen zonnepanelen, HR++ glas of betere isolatie en er is aandacht voor duurzame gezamenlijke initiatieven van actieve Goudse bewoners of van ondernemers.

Goudasfalt
Dit is zo’n voorbeeld waar meer dan 30 vrijwilligers aan hebben meegewerkt. Zij leverden als eerste Goudse collectieve zonnepanelenproject een belangrijke bijdrage aan een duurzamer en groener Gouda. Een van de ambities van GOUDasfalt is duurzaamheid en hergebruik van materialen. Daarbij hoort vanzelfsprekend het opwekken van duurzame energie bij met 424 zonnepanelen. Er is een oplossing gevonden voor een constructie van 24 bij 27 meter dat voldoende panelen kan dragen, waterdicht is en tegelijkertijd een grote overdekte ruimte oplevert. In een periode van een half jaar is het zonnedak gebouwd. Sinds half september leveren de panelen groene stroom.

Voor iedereen die geïnspireerd is door deze voorbeelden: bekijk wat je zelf kan doen op: www.maakgoudaduurzaam.nl

“Dit doen wij, wat doe jij?”

Foto: Willem Schouten.