Gouds Dagblad | Krijgt Gouda er een (restaurant 't) Zusje bij?
mainImage

Krijgt Gouda er een (restaurant 't) Zusje bij?

8 april 2021, 14:39 uur
Lokaal

Gouda krijgt er een Zusje bij. tapasbar- restaurant 't Zusje welteverstaan. Het restaurant opent mogelijk dit voorjaar in voormalig pand van La Place aan de Markt. Zo borrelt het gerucht al vanaf het begin van dit jaar uit tal van bronnen in de stad. Dat wordt versterkt nu de verbouwing aan het pand is begonnen. Maar dat gebeurt door de eigenaar van het pand. Het management van 't Zusje is hiervan op de hoogte, maar zegt de komst van het Goudse 't Zusje nog niet te kunnen bevestigen.

't Zusje heeft tal van vestigingen in Nederland en staat voor avondvullend bourgondisch genieten met lekkere tapasgerechtjes, in een aantrekkelijke entourage en gezellige sfeer!

''We hebben 29 vestigingen in Nederland en zijn altijd op zoek naar uitbreiding. En we hebben inderdaad serieuze plannen om in Gouda te gaan beginnen", aldus Charlot Halmans van de afdeling Marketing & Communicatie van 't Zusje. "We zijn in Gouda aan het kijken en het aan het onderzoeken. Het definitief bevestigen van onze komst, kan ik evenwel nog niet. Het zijn heel pittige tijden. We zijn ons nu aan het focussen op het heropenen van onze andere vestigingen. En ondertussen kijken we verder..."

Maar waar rook is, is vuur, zegt ook Halman: "De geruchten in het Goudse kloppen. We hebben serieuze plannen... Zodra we meer weten, laten we dat zeker weten...".

De Gouwenaars zijn evenwel enthousiast over de mogelijke komst van 't Zusje. Op de social media kanalen van Gouds Dagblad werd uitbundig en heel veel gereageerd op het bericht. 

Concept
Restaurant ’t Zusje is een concept waarbij gasten voor een vast bedrag kleine (tapas)gerechten kunnen eten. Het concept is een combinatie van een restaurant en een buffet-restaurant: men wordt aan tafel bediend, maar heeft het voordeel van een buffet omdat men alles kan proberen en kan eten waar men op dat moment behoefte aan heeft.

Het concept maakt eten bij ’t Zusje een sociale gebeurtenis. De placemats van de gasten vormen tegelijkertijd de menukaart en per tafel is er sprake van één bestelstrookje. Dit strookje kan men rond laten gaan, waardoor interactie ontstaat tussen de gasten over het eten en wat te bestellen.

De gasten worden aan tafel bediend en de keuken zorgt ervoor dat de bestelling van een tafel in één keer uitgeserveerd wordt. Op één avond kunnen de gasten meerdere keren een bestelling doen, in elke willekeurige volgorde.

Door het sociale aspect leent het concept zich zeer goed voor onder andere groepen, families, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten, maar zeer zeker ook voor het romantische duo.

Heerlijke tapasgerechtjes
De gasten hebben keuze uit 55-60 verschillende (tapas)gerechten. Ook heeft ’t Zusje drie verschillende kaarten: een gewone kaart, een vegetarische kaart en een kinderkaart. Ook beschikt ’t Zusje over een Engelse tapaskaart. Tevens zijn er ook tapasstrookjes beschikbaar voor diverse diëten/allergieën. "Gasten komen niet naar ’t Zusje om zoveel mogelijk te eten zoals in een buffet-restaurant, maar juist voor het avondvullend genieten!", aldus de initiatiefnemers.

La Place
La Place Gouda op de Markt staat al weer sinds juli van vorig jaar leeg. Jumbo sloot circa een kwart van de filialen van restaurantketen La Place, waaronder de vestiging in het centrum van Gouda. Na de eerste lockdown als gevolg van de coronamaatregelen gingen 23 filialen helemaal niet meer open. "Ondanks de versoepelingsmaatregelen is er veel onzekerheid over de toekomst."

De formule werd aangepast en de betreffende vestigingen zouden in het nieuwe concept niet rendabel zijn. Door de sluiting stonden 480 banen op het spel. Gedwongen ontslagen werden zoveel mogelijk voorkomen, liet Jumbo desgevraagd weten. Het concern zei zoveel mogelijk banen te willen behouden door medewerkers functies binnen andere filialen van La Place of Jumbo-vestigingen aan te bieden.

V&D
La Place was in het verleden eigendom van warenhuisketen V&D. Nadat de formule zeer succesvol was gebleken binnen de warenhuizen, werd deze begin deze eeuw ook als op zichzelf staand concept in de markt gezet. Jumbo nam La Place over na de teloorgang van V&D.

Afgelopen zomer werden 23 van de in totaal circa 100 filialen gesloten. Het ging daarbij zowel om zaken in binnensteden en winkelcentra als langs de snelwegen. Tijdens de coronacrisis verloor moederbedrijf Jumbo miljoenen euro door de gedwongen sluiting van de restaurants.

La Place draaide 165 miljoen euro omzet in 2019
In 2019 draaide La Place een omzet van 165 miljoen euro. Dat was een toename van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Door het faillissement van Hudson's Bay verloor Jumbo al enkele La Place-vestigingen. In onder meer Barcelona en de Amsterdamse Kalverstraat kwamen er vorig jaar juist vestigingen bij. Voor vorig jaar stond verdere buitenlandse expansie gepland, in Kopenhagen en Sevilla.


Foto: Raymond Aarsman