Gouds Dagblad | Gouda herdenkt op woensdag 27 januari de Holocaust
mainImage

Gouda herdenkt op woensdag 27 januari de Holocaust

21 januari 2021, 12:09 uur
Lokaal

Woensdag 27 januari is Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op deze dag de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda herdenken we de Holocaust om daarmee bij te dragen aan het voorkomen van discriminatie en herhaling van genocide in de wereld van vandaag.

Vanwege corona is de herdenking zonder publiek. De drie kwartier durende herdenking wordt op woensdag 27 januari om 20u15 uitgezonden op TV Gouwestad (Recam /Caiway kanaal 12). De herdenking is tevens te zien via het Youtube-kanaal van RTV Gouwestad en te horen op Radio Gouwestad.

Programma
Sophie Heesen, raadslid in Gouda, presenteert het programma en de muzikale omlijsting is in handen van John de Heij. Burgemeester Pieter Verhoeve brengt zijn gedachten over Holocaust Memorial Day onder woorden en stadsdichter Peter Noordhoek draagt een gedicht voor. Namens Stichting het Metaheerhuis zal Soesja Citroen een aantal namen noemen van vermoorde Goudse Joden en leest ze een fragment voor uit een brief van haar grootvader, overlevende van Auschwitz.
Donald Pagrach zegt kaddiesj, het Joodse gebed voor de doden, gevolgd door zijn gedachten over herdenken.

Holocaust Memorial Day
Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord en de slachtoffers van andere genocides.


Foto: Raymond Aarsman