Gouds Dagblad | Gouda geeft toestemming voor verkiezingsbijeenkomst Forum
mainImage

Gouda geeft toestemming voor verkiezingsbijeenkomst Forum

22 februari 2021, 15:27 uur
Lokaal

De gemeente Gouda geeft Forum voor Democratie toestemming voor het houden van een verkiezingsbijeenkomst, maandagmiddag op het parkeerterrein op Kort Amerika. Zo heeft de gemeente na onderhoud met de organisatie van de bijeenkomst maandagmiddag besloten en naar buiten gebracht.

Thierry Baudet en de verkiezingskaravaan van Forum voor Democratie liet afgelopen weekeinde weten voornemens te zijn maandagmiddag Gouda aan te doen. Zo maakte fractievoorzitter Thierry Baudet zondag bij eenzelfde campagnebezoek aan Tholen bekend. De karavaan van Forum voor Democratie strijkt maandagmiddag neer op Klein Amerika. Daar houdt de partij van 16u30 tot 18u00 een verkiezingsmanifestatie.

De gemeente Gouda moest daar overigens eerst nog mee akkoord gaan. Dat gebeurde, nadat de gemeente en de organisator in een gesprek het eens werden over de voorwaarden.

De bijeenkomst van de partij valt onder politieke manifestaties. Net als betogingen vallen die onder de Wet openbare manifestaties en mogen die in coronatijd in sommige gevallen plaats vinden. De vraag is wel of FvD-aanhangers zich aan de 1,5 meter-afstandregel kunnen of willen houden. En wat de gemeente Gouda doet om daarop toe te zien.

De gemeente Gouda gaat in eerste instantie uit van de eigen verantwoordelijkheid van de FvD-aanhangers. Afgesproken is wel dat de organisatie de nodige maatregelen neemt, zoals het plaatsen van markeringen. Als de aanhangers zich niet aan de 1,5-metermaatregel houden, spreekt de gemeente de organisatie hierop aan.

Baudet zal op de bijeenkomst ook het woord nemen. De partij wil zoveel mogelijk steden aandoen en kiest voor Gouda onder meer vanwege zijn centrale ligging. Het is niet de eerste keer dat Thierry Baudet een bezoek brengt aan Gouda. De veelbesproken leider van FvD debatteerde in juni 2019 in de voormalig synagoge aan de Turfmarkt tijdens een symposium over ‘Het Christendom en het einde van Europa’ met Bart Jan Spruyt (journalist en docent) en Henk Jan Prosman (hervormd predikant).