De kantorenmarkt in de regio Midden-Holland – met Gouda als centrumgemeente – maakt een opvallende ontwikkeling door. Waar enkele jaren geleden nog sprake was van leegstand, dreigt er nu juist een tekort aan moderne en kwalitatief goede kantoorruimte.
De afgelopen tien jaar is het aantal kantoorbanen in de regio met maar liefst 20% gegroeid. Mede dankzij de strategische ligging in de Randstad en de goede bereikbaarheid met zowel openbaar vervoer als auto, blijft Gouda een aantrekkelijke locatie voor (regionale) bedrijven. Toch staan diezelfde bedrijven nu voor een uitdaging: het vinden van passende huisvesting.
Dat blijkt uit de geactualiseerde Regionale Kantorenstrategie Midden-Holland 2025–2030. Die is in opdracht van Provincie Zuid-Holland opgesteld door de 5 regiogemeenten: Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.
Lastige markt, grote vraag
De vraag naar kantoorruimte stijgt, maar nieuwe kantoren realiseren is in de huidige markt lastig. Oorzaken zijn onder meer stijgende bouwkosten, rentestijgingen en beperkte opbrengsten uit huur. Hierdoor is de ontwikkeling van kantoorpanden minder aantrekkelijk voor beleggers dan bijvoorbeeld woningbouw.
Om de leegstand terug te dringen, hebben de 5 gemeenten de afgelopen jaren met succes ingezet op de transformatie van verouderde kantoorpanden. Tussen 2019 en 2023 kreeg ongeveer 20.000 vierkante meter aan kantooroppervlakte een andere functie. Daarmee is de leegstand momenteel op aanvaardbaar niveau. Wel staan er nog transformaties in de planning (94.000 vierkante meter tot en met 2035).
De gemeenten willen samen zorgen dat er voldoende ruimte blijft voor bedrijven om te groeien, ook voor lokale ondernemers en startende zzp’ers. Die zijn juist gebaat bij kleinschalige, betaalbare kantoorruimte. Daarom wordt per locatie gekeken of deze behouden, versterkt of getransformeerd moet worden.
Goudse Poort Gebouw
Het grootste kantoorpand in Gouda, het Goudse Poort Gebouw (16.000 vierkante meter), voldoet momenteel niet aan de wensen van moderne gebruikers. In totaal is er in Gouda 25.500 vierkante meter kantoorruimte die dringend vernieuwd of vervangen moet worden. Tegelijkertijd moet zorgvuldig worden afgewogen of transformatie naar bijvoorbeeld woningen de kantorenmarkt niet verder onder druk zet.
In de Spoorzone in Gouda is nog 10.000 vierkante meter aan kantoorruimte mogelijk binnen de huidige bestemmingsplannen. Maar behalve de verbouwing en verduurzaming van het Fundis-pand zijn er geen nieuwe plannen. Tegelijkertijd is de uitbreidingsvraag in Gouda groter, namelijk 12.400 vierkante meter. Wordt de vervangingsvraag van 25.500 vierkante meter daarbij opgeteld, dan blijkt dat de regio voor een stevige opgave staat.
Het college van burgemeester en wethouders van Gouda wil daarom een lokale, verdiepende strategie maken om naar deze ruimtevraag te kijken; in het bijzonder naar het brede gebied rond Vredebest, Spoorzone en Goudse Poort. Centrale vraag daarbij is: hoe kunnen werken, wonen en maatschappelijke functies daar in samenhang goed worden ingepast?
Duurzaamheid en monitoring
Naast kwantiteit ligt de focus ook op kwaliteit en duurzaamheid. Vrijwel alle kantoren in de regio voldoen inmiddels aan de energielabel-C verplichting, al blijven in Gouda nog 7 panden achter. De ODMH (Omgevingsdienst Midden-Holland) heeft deze eigenaren aangeschreven. Ook wordt ingezet op het vergroenen van de vaak versteende kantooromgevingen.
De geactualiseerde kantorenstrategie sluit aan bij het bredere streven om van Midden-Holland een economisch sterke en toekomstbestendige regio te maken, met Gouda als kloppend hart. Alleen met een voldoende, modern en duurzaam aanbod aan kantoorruimte kan de regio aantrekkelijk blijven voor ondernemers, werknemers én inwoners.