Gouda biedt gevarieerd programma voor jaarlijkse Fairtrade Week

4 May 2022, 10:20 uur
Lokaal
mainImage
Ingezonden
Céline Brugman (rechts) laat fairtradeproducten zien.

De jaarlijkse Fairtrade Week van 7-15 mei biedt in Gouda een zeer gevarieerd programma met een speciale wandeling, een Wereldreis voor scholieren, de première van een film en winkels die speciale acties voeren. Thema dit jaar is:eerlijke prijs, leefbaar loon voor iedereen. Hieronder volgt een korte beschrijving van alle activiteiten:
 
Fairtrade wandeling
 
Een traditie van de Goudse Fairtrade Week keert terug: de Fairtrade wandeling. Dit keer gaat de wandeling langs plekken, die allemaal te maken hebben met het thema van dit jaar: ‘Eerlijke prijs, leefbaar loon voor iedereen’. Verleden en heden wisselen elkaar af. Zo gaat het ondermeer over de historie van Gouda en de sociale ongelijkheid en werkomstandigheden in vroeger tijden. Onderweg worden bezoeken gebracht aan enkele Fairtrade deelnemers en zijn er kleine proeverijtjes. De wandeling is op zaterdag 7 mei. De start is om 14 uur bij Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven 45a. De wandeling duurt ongeveer twee uur.
Aanmelden: vooraf via [email protected] Wees er snel bij want het aantal deelnemersplaatsen is beperkt. Inlichtingen: 0612999882.
 
Wereldreis met zes groepen
 
Jaarlijks is tijdens de Fairtrade Week de Wereldreis voor basisscholieren. In dit jubileumjaar (Fairtrade Gouda bestaat 10 jaar) doen er vijf basisscholen met in totaal zes groepen mee aan dit door de scholen zeer gewaardeerde evenement.
De leerlingen van de scholen Wereldwijd, Auris Taalplein, Triangel, Carillon (2x) en Vindingrijk maken in kleine groepjes een wandeling langs acht Fairtrade winkels en horeca in de binnenstad.

Iedere groep bezoekt drie locaties. Daar krijgen zij informatie over Fairtrade producten en moeten ze schriftelijke vragen daarover beantwoorden. Alle scholieren hebben voorafgaand aan de Fairtrade Week aandacht hieraan besteed tijdens de lessen. De wandeling langs de winkels wordt gemaakt onder leiding van een leerkracht of ouder en in iedere winkel is een vrijwilliger van Fairtrade Gouda om de winkelier te ondersteunen.

Deelnemende ondernemingen zijn: Edelsmid FB, Biowinkel, Speeldoos, Karakter, Wereldwinkel, Curcuma, Puur en Outdoor. Vertrekpunt is steeds de studio van RTV Gouwestad. De Wereldreis speelt zich af tussen 10 en 17 mei. Fairtrade organiseert dit in samenwerking met de Brede School.
 
Acties van winkels
 
Diverse winkels in Gouda hebben tijdens de Fairtrade Week speciale acties of ze richten een Fairtrade hoek in, zoals bijvoorbeeld de Biowinkel aan de Lange Groenendaal (zie foto). De ‘eerste fairtradestraat van Nederland’ zal tijdens deze week in het teken staan van Fairtrade. Een wandeling door deze straat en omliggende straten in de binnenstad is in deze periode zondermeer al de moeite waard.
 
Regionaal Symposium
 
De vijf lokale kernteams van Fairtrade in deze regio organiseren op donderdagavond 12 mei in Gouda een gezamenlijk symposium met als thema ‘Eerlijke handel maakt duurzaamheid concreet’. De vijf gemeenten zijn: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Zuidplas en Krimpenerwaard. Het symposium vindt plaats vanaf 18.30 uur in het Huis van de Stad. Het begint met een inloop. Om 19.30 verricht Gouda’s burgemeester Verhoeve de opening. Het is geen vrij toegankelijk symposium. Uitgenodigd zijn de vijf kernteams, politici, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Hoofdspreker is prof. Rob van Tulder van de Erasmus Universiteit. Verder zijn er workshops met andere sprekers en discussies. Doel is het doen van aanbevelingen aan de nieuwe Colleges van B en W in de vijf gemeenten.