Wat is de allerlekkerste Goudse kaas van Nederland? Die vraag werd vandaag beantwoord tijdens de feestelijke finale van de Gouda Cheese Awards 2025, midden op de Markt in historisch Gouda.
Onder grote publieke belangstelling proefde een deskundige jury zes topkazen live op het podium en wees per categorie een winnaar aan. In de categorie Goudse jong ging het goud naar Klaverkaas Jong van Klaverkaas. In de categorie Goudse 48+ oud werd Vergeer Oud van Vergeer Holland bekroond met goud.
Zilver en brons voor de andere smaakvolle finalisten
In de categorie Goudse jong kreeg Stompetoren Jong van Kaashandel Remijn het zilver, en brons was er voor Vergeer Jong van Vergeer Holland. In de categorie Goudse 48+ oud viel het zilver ten deel aan Lutjewinkel 1916 Robuust & Romig van Velder, en ging het brons naar Hoeve Goud van Zuivelhoeve.
Nog nooit eerder werden zoveel kazen ingezonden: 36 in de categorie Goudse jong en 31 in de categorie Goudse 48+ oud deden mee aan de publieksproeverij. In mei keurden meerdere consumentenpanels de inzendingen blind op smaak, structuur en geur. De drie best gewaardeerde kazen per categorie gingen door naar de finale op de Goudse Markt.
Finalisten Goudse jong:
Klaverkaas Jong – Klaverkaas
Stompetoren Jong – Kaashandel Remijn
Vergeer Jong – Vergeer Holland
Finalisten Goudse 48+ oud:
Lutjewinkel 1916 Robuust & Romig – Velder
Vergeer Oud – Vergeer Holland
Hoeve Goud – Zuivelhoeve
Sterrenchef in de jury
De jury werd dit jaar gevormd door burgemeester Pieter Verhoeve, journaliste Anne-Marie Visser, en Remco Kuijpers, sterrenchef van restaurant LIZZ. Kuijpers gaf niet alleen zijn oordeel, maar verraste het publiek ook met creatieve kaasgerechtjes, die live op het podium werden bereid en door het publiek geproefd konden worden.
Smaak, sfeer en muziek
De finale vond plaats pal voor de historische Waag, en de iconische Goudse Kaasmarkt. Tientallen nieuwsgierige bezoekers verzamelden zich rondom het podium om de proeverij te volgen, mee te genieten van de muziek van de Paramount Jazzband en – natuurlijk – zelf ook een blokje kaas te proeven.