Gewoon Gaaf houdt gebit gaaf en mond gezond

6 January 2021, 10:05 uur
Lokaal
mainImage
Mondzorgpraktijk Statensingel

Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij de tandarts of mondhygiënist van Mondzorgpraktijk Statensingel in Gouda helpt daarbij. Onder begeleiding van je mondzorgverlener kun jij samen met je kind het gebit gaaf en zijn mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doe je mee?

“Als ouder kun je samen met je kind veel doen om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen. Om je hierbij te ondersteunen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf”, aldus kindertandarts Priya van Mondzorgpraktijk Statensingel. “Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes bij kinderen kan leiden.”

Hoe ziet het preventieprogramma voor kinderen eruit?

Individuele aanpak om gaatjes te voorkomen voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders;

Samenspel tussen kind, ouder en mondzorgverlener;

Individueel risico van ieder kind is bepalend voor de aanpak vanaf het doorkomen van de eerste tand;

Het gebit is de verantwoordelijkheid van de ouder;

De mondzorgverlener is de coach;

Beloning: een gaaf gebit zonder boren, trekken of tandvleesproblemen.

De kindvriendelijke tandarts van Mondzorgpraktijk Statensingel in Gouda neemt alle tijd voor instructie, poetsmethoden, controle op de voortgang en voedingsinstructies. Daarbij is de tandarts alert op afwijkingen in gedrag of gesteldheid, welke een gezonde gebitsontwikkeling nadelig kan beïnvloeden.

Kinderen kunnen in een ontspannen sfeer wennen aan de tandarts en spelenderwijs kennismaken met het belang van een goede verzorging van de mond. Priya: “Om de hele kleintjes te laten wennen aan het tandartsbezoek, mogen zij allereerst naar de speelkamer om van de glijbaan af te gaan, en met op afstand bestuurbare auto’s, knuffels of poppen te spelen. Hierdoor wordt een tandartsbezoek niet als eng, maar als leuk ervaren en verdwijnt de angst voor de tandarts. We laten de hele kleintjes zelf bepalen wanneer ze voor het eerst in de stoel van de tandarts willen plaatsnemen, zodat de regie bij jouw kind blijft.”

Jong geleerd is oud gedaan
Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot je kind 18 jaar is. Prya: “We stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op het gebit en de leeftijd van je kind. Ook adviseren wij op basis daarvan wanneer je met jouw kind naar de praktijk komt. Dat kan vaker zijn dan de halfjaarlijkse controle. Bij deze methode wordt de nadruk gelegd op goede verzorging door ouder en kind”, weet Priya.

Samen werken aan een gezonde mond
“Het grootste deel van Gewoon Gaaf vindt thuis plaats en wordt door jezelf gedaan”, zo gaat Priya verder. “Thuis wordt immers dagelijks het gebit van je kind verzorgd. Daarnaast krijg je begeleiding en advies van een mondzorgcoach uit ons team.”

Hierbij staat preventie centraal, want voorkomen is beter dan genezen. “Zo kunnen we samen met jou werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij jouw kind. Met als uiteindelijk doel minder tandheelkundige ingrepen bij jouw kind en minder bezoeken aan de praktijk.”

Individuele preventie
Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. Je tandarts of mondhygiënist geeft jou en je kind advies dat is afgestemd op het gebit van jouw kind. De mondzorgverlener begeleidt je kind een gaaf gebit te hebben en te houden.

Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen jij en je kind voor het gebit van je kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is je kind aan het wisselen? Heeft je zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Priya: “Op basis van deze risico-inschatting, bepalen wij het moment waarop wij jou en je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal de tandarts de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.”

Veel minder gaatjes
De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent  wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen  van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder  geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62%).

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte
Gedragsziekten, de naam zegt het al, kun je met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet je dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als je weinig suiker gebruikt en zorgvuldig je tanden poetst met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf begeleidt jou en je kind daarbij.

Tandenpoetsen en napoetsen
Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht jou en je kind hierbij. Priya: “Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig!”

Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Prya: “Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste één per dag na, ook als je kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maak je tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.”

Kleuren
Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. “Zo kun je dus precies zien waar nog tandplak zit. Je kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En jij laat zien hoe je het gebit van je zoon of dochter napoetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint je hoe je op die lastige plekken beter kunt poetsen.”

Ook wijst de mondzorgverlener op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van je kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. “Pas dan kun je goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als je zorgvuldig poetst, kun je die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt”, vertelt Priya.

Beloning: een gaaf gebit
Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van je kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft je kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft de tandarts niet of nauwelijks te sealen. Bovendien kan je kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!

Eerste tandje? Poetsen!
Begin direct met tandenpoetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden één keer per dag met fluoridepeutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen.

Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar twee keer per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Eerste tandje? Naar de tandarts!
Om jou en je kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat je je kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Priya: “Neem je kind mee als je bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.”

Gezonde voeding, ook gezond voor je gebit?
Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van je kind. Of je kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Priya: “Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer je zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe. Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Lightfrisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de  suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.”

Wat kost een behandeling bij  Mondzorgpraktijk Statensingel?
Uiteraard verschilt dit per behandeling, die nodig is voor jouw kind(eren). Verzekeraars willen meewerken aan preventieve behandelingen, waardoor je de financiële voordelen hebt. Deze behandelmethode, voor kinderen tot 18 jaar, valt binnen de vergoeding van de basisverzekering. Hierdoor voorkom je extra kosten of 20% eigen risico.

Wil je eens een bezoekje brengen aan Mondzorgpraktijk Statensingel en nader kennis maken met Gewoon Gaaf? Bel dan direct met 0182-686800, zodat je alvast een afspraak hebt staan.

Mondzorgpraktijk Statensingel
Statensingel 62
2805 BJ Gouda
Telefoon: 0182-686800
Email: [email protected]