Gemengde reacties op komst Noorse kerstboom naar Gouda

18 November 2022, 12:30 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Gouda

Hij komt er weer aan! Voor de 67e keer op rij schenkt zusterstad Kongsberg in Noorwegen een prachtige kerstboom voor Gouda bij Kaarslicht. Gisteren werd de boom gekapt, begin december wordt de grote boom in Gouda verwacht. Het lijkt een mooi gebaar en tijdens Gouda bij Kaarslicht genieten veel Gouwenaars van de kerstboom, maar niet iedereen blijkt uit de reacties op social media.

Mensen vinden het transport van Noorwegen naar Gouda te milieubelastend. Anderen vinden het zonde om een 50 jaar oude boom in Noorwegen te kappen voor een feestje in Gouda. Een andere Gouwenaar opteert voor een kunstboom, maar is dat nog niet meer milieubelastend?

De criticasters op Twitter riepen ook weer tegenreacties op: 'Wat zeiken ze toch overal om de door ons geliefde kerstboom'. Op 16 december worden de lichtjes in de boom op de Markt weer ontstoken. Het programma start om 14.00 met een openingsconcert. Dit is tevens de starttijd voor het middagprogramma op verschillende locaties binnen en op straat in de Goudse binnenstad en op de Markt. Er is een divers aanbod van zang, toneel, muziek in diverse stijlen, tableaus vivant etc. Details zijn al te vinden op de locatiepagina’s hieronder.

Vanaf 19.00 uur start het centrale programma bij de boom het traditionele hoogtepunt van Gouda bij kaarslicht. Onze Markt is dan volledig door kaarslicht verlicht in de huizen en winkels, met als stralend middelpunt ons Gotische stadhuis met achter de ramen 1.500 kaarsen.

Dit programma is een combinatie van samenzang, muziek, het kerstverhaal en speeches van de kinderburgemeester en burgemeester van Gouda en de burgemeester van Kongsberg. De grande finale is natuurlijk de ontsteking van de lichtjes in de boom. Na de ceremonie bij de boom kunt u nog genieten van de programma’s op verschillende locaties tot ongeveer 22.00 uur.