De Goudse gemeenteraad wil geen 'dark stores' en flitsbezorgdiensten als Flink in de Goudse binnenstad. Een motie werd woensdagavond in de raadvergadering aangenomen met 25 stemmen voor en 6 tegen. Het college steunt een petitie van bewoners van de Nieuwehaven, die ruim 300 keer is ondertekend, van harte. Er zou een flitsbezorgdienst komen aan de Nieuwehaven 197.
"Belangrijk, breed gedragen signaal raad dat dark stores voor flitsdiensten niet overal gewenst zijn. Binnenstad, waaronder beoogde landingsplek Nieuwehaven, voor college sowieso niet geschikt. We zijn kritisch over andere woonwijken. Tevens bezien waar bedrijvigheid wel kan landen!", zo reageert wethouder Thierry van Vugt.
Kort voor start #raad0182 overhandigden twee bewoners van de Nieuwehaven een petitie (333x ondertekend) aan @PieterVerhoeve ivm mogelijke komst flitsbezorger naar de binnenstad #Gouda
— Bram Talman (@multesimus) February 2, 2022
Onderwerp staat vanavond 2x op de agenda. Stream start 19u > https://t.co/ycsmUkU9ox pic.twitter.com/n9B0nGuJf6
Omwonenden aan de Nieuwehaven zijn niet blij met de komst van flitsbezorgdienst Flink. Flink is voornemens zich te vestigen in het voormalige pand van Verzijl Sport, naast de slijterij Van Welie. De bewoners vrezen toename van (verkeers-) drukte door de e-bike bezorgers én toeleveranciers, en de uitstraling van de dichtgeplakte winkel. Ze vrezen bovenal de overlast van het laad- en losverkeer. De bewoners zijn derhalve nog voor de komst van Flink en een petitie gestart tegen de komst van Flink. Deze petitie wordt woensdagavond aan burgemeester Pieter Verhoeve aangeboden.
Flink belooft boodschappen binnen 10 minuten thuis te bezorgen. Flink is zo al actief in de grote steden, net als concurrenten Gorillas, Getir en Zapp. Flitsbedrijven als Flink geven heel veel overlast, zo blijkt ook in Amsterdam, Amersfoort en Rotterdam. Het bedrijf Flink werkt 24/7. Dit betekent dat er dag en nacht bezorgingen plaats vinden. Om de boodschappendienst rendabel te maken zijn er 1500 bezorgingen per dag nodig. Heen en weer, dus 3000 fietsbewegingen in totaal. De omwonenden vragen zich af wat deze 24/7 uur geopende vestiging voor de bewoners van de Nieuwehaven en aansluitende straten gaat betekenen? Dag en nacht overlast (laden en lossen van (koel)vrachtwagens, laden van fietsen). Nog meer toenemend vrachtverkeer op de Nieuwehaven.
Ook vrezen de bewoners voor extra drukte van bezorgfietsers, die vaak gevaarlijk fietsgedrag vertonen, volgens de bewoners. Deze distributiecentra, ook wel dark stores genoemd door hun afgeplakte ramen leveren bovendien geen positieve bijdrage aan het stadsgezicht en de leefbaarheid van de buurt.
Amsterdam heeft al besloten paal en perk te stellen aan deze distributiecentra. Gouda is de eerste gemeente in Nederland die handelt voordat een flitsbezorger zich definitief vestigt en duidelijk maakt wat wel en niet kan en waarom. De raad sprak zich hierover duidelijk uit.
Wethouder Rogier Tetteroo: "College BenW van de gemeente Gouda gaat planologische maatregelen voorbereiden voor regulering Dark Stores/Flitsbezorgers. Niet in binnenstad/kwetsbare wijken vanwege overlast. Motie daartoe met ruime meerderheid aangenomen. We kijken ook waar Dark Stores wel passen, mits geen overlast voor omgeving en omwonenden..."