Gemeente Gouda verduurzaamt 32 eigen panden

28 July 2021, 12:02 uur
Lokaal
mainImage
Parole, Pieter van Vliet

De gemeente Gouda zet stappen richting verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. De Goudse ambitie is om een reductie van minimaal 20% energie en 25% CO2-uitstoot te realiseren en bovendien energie- en CO2-neutraal te zijn in 2040. Daartoe worden bij 32 gemeentelijke panden duurzaamheidsmaatregelen getroffen. 

“Gouda moet toekomstbestendig worden. In 2040 moet onze stad CO2-neutraal en aardgasloos zijn. Samen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente nu stappen zetten voor later. Daarom gaat de gemeente haar vastgoed verduurzamen. Dat varieert van kleine tot grote maatregelen", zo vertelt wethouder Thierry van Vugt (Vastgoed).

"De gemeente wil het verduurzamen wel samen met de huurders aanpakken. Door samenwerking met Sportpunt Gouda zijn er zonnepanelen op enkele sporthallen gelegd en ook op het Groenhovenbad. Daarnaast kamen er op het zwembad ook zonnecollectoren die warm water leveren (zelfs met zon in de winter) voor zo’n 100.000 warme douchebeurten. De Kinderboerderij aan de Bloemendaalseweg heeft inmiddels ook zonnepanelen. Buurtservicecentrum Lekkenburg met de bibliotheek is het eerste Nul-op-de-meter pand, dat betekent helemaal aardgasvrij, met goede isolatie, een warmtepomp en een warmte-terugwin apparaat", weet Van Vugt.

"De komende tijd worden De Goudse Schouwburg en de Chocoladefabriek beter geïsoleerd en de warmte hergebruikt. Doordat er veel bezoekers naar deze gebouwen komen, wordt zichtbaar dat de gemeente Gouda duurzaamheid heel belangrijk vindt en ook echt oppakt. Maar bovenal proberen we Goudse bewoners en ondernemers enthousiast te maken om ook zelf een bijdrage te leveren en te verduurzamen.”

Maatregelen en opbrengst
Per pand is bekeken welke maatregelen het best kunnen worden uitgevoerd. De maatregelen bestaan onder meer uit het uitvoeren van isolatie maatregelen zoals dubbel HR++ glas, spouwwandisolatie, het plaatsen van zonnepanelen, plaatsen van warmte terugwin-apparaten, het realiseren van een WKO (Warmte Koude Opslag) installatie en LED verlichting en dergelijke. Het pand van het Buurtservicecentrum aan de Lekkenburg wordt gasloos.

De ambitie is om een reductie van minimaal 20% energie en 25% CO2-uitstoot te realiseren.